USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Голубці з Одещини внесли до переліку нематеріальної спадщини України

Страва побутує на всій території Одеської області – з півночі й до крайнього півдня
Голубці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини внесли "Приготування української традиційної страви – голубці". Про це повідомили в Одеському обласному центрі української культури.

Там зазначили, що голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини.

"Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю", – заявили в Одеському обласному центрі української культури.

Також там пояснили, що голубці для Одещини – це не лише "конвертик" з капусти, а й  різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування.

Зазначається, що на півночі Одещини – на Кодимщині – під час приготування голубців на весілля господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й крутили голубці до 10 горщиків по вісім-десять літрів.

"Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики. Так, коли на весіллі "старости" подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик", – додали в установі.

Свої традиції приготування голубців мають і в с. Глибочок.

"Там господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов'язково в томатному соку домашнього приготування", – йдеться у дописі.

Також в Одеському обласному центрі української культури розповіли, що  на півдні Одеської області в с. Орлівка голубці мають назву "cармале" (з турецької sarmale, тобто обмотувати).

"Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні", – уточнили в установі.

В болгарському ж с. Городнє голубці мають назву "гушки". Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Раніше ми повідомляли, що Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зазначалося, що у липні 2022 року Україна представила свою кандидатуру на вибори до складу Комітету Всесвітньої спадщини на період 2023–2027 років.

Читайте також:
Нападників на вінницьких поліцейських затримали в Одеській області – їм загрожує довічне ув'язнення, – Вигівський Нападників на вінницьких поліцейських затримали в Одеській області – їм загрожує довічне ув'язнення, – Вигівський
Ворог атакував Одещину та Миколаївщину: Пошкоджено енергетичну інфраструктуру, на Миколаївщині є постраждалі Ворог атакував Одещину та Миколаївщину: Пошкоджено енергетичну інфраструктуру, на Миколаївщині є постраждалі
Під Одесою вибухнув автомобіль із представниками Української добровольчої армії Під Одесою вибухнув автомобіль із представниками Української добровольчої армії
Розікрали понад 8 млн гривень грантових коштів з Румунії: Поліція викрила злочинну групу Розікрали понад 8 млн гривень грантових коштів з Румунії: Поліція викрила злочинну групу