USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Розікрали понад 8 млн гривень грантових коштів з Румунії: Поліція викрила злочинну групу

Трьом фігурантам повідомили про підозру за кількома статтями ККУ
злочинці
Викриття злочинців
Джерело: ГУ НП в Одеській області

Поліція викрила злочинну групу, яка розікрала понад вісім мільйонів гривень грантових коштів. Ці гроші Україні виділила Румунія на управлінські послуги та мала надавати в межах спільного проєкту щодо реконструкції каналізаційних мереж та влаштування резервного трубопроводу у місті Ізмаїл Одеської області, розповіли в пресслужбі Департаменту стратегічних розслідувань.

За даними слідства, в жовтні минулого року правоохоронці повідомили про підозру директору одного з комунальних підприємств Ізмаїльської міської ради – менеджеру проєкту. 

"Чиновник розробив та впродовж чотирьох років реалізував злочинний план щодо заволодіння грантовими коштами. Для цього використав комерційну структуру, яку сам і заснував 10 років тому, а потім передав на правах власності іншій підконтрольній йому особі. Саме ця структура в ході реалізації міжнародної програми повинна була надавати управлінські послуги – координацію проєкту, складання звітів про хід виконаних робіт, розробку плану моніторингу проєкту та його реалізації, розробку плану з управління ризиками", – йдеться в повідомленні.

Починаючи з 2019 року, підконтрольні фігуранту особи складали неправдиві акти про нібито надані послуги. А сам фігурант як офіційний менеджер проєкту від органів місцевої влади затверджував фіктивні документи. За такою схемою на рахунки комерційної структури перерахували понад 8 млн гривень.

"Поліцейські отримали докази причетності до даного злочину ще двох осіб – директорок комерційної структури. Наразі трьом фігурантам кримінального провадження повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України. За скоєне їм загрожує до восьми років ув’язнення", – додали правоохоронці.

Грантові кошти Україні

У жовтні 2023 року до держбюджету України надійшло майже 2,8 млрд доларів зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, становили понад 40% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів у жовтні 2023 року:

  • Європейський Союз – 1,6 млрд доларів (пільгове фінансування);
  • Сполучені Штати Америки – 1,15 млрд доларів (грант).

Зазначається, що кошти від ЄС –  це дев’ятий транш у рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД сягає 18 млрд євро, з яких Україна отримала вже 15 млрд євро.

Раніше зазначалося, що Україна з початку війни отримала майже 33 млрд доларів від країн G7.

Читайте також:
На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів
Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків
Розкрадання понад 88 млн гривень при реконструкції адмінбудівлі: Ексголова ДМС отримав підозру Розкрадання понад 88 млн гривень при реконструкції адмінбудівлі: Ексголова ДМС отримав підозру
Ключовою ціллю росіян під час балістичних обстрілів з т.о. Криму є портова інфраструктура Ключовою ціллю росіян під час балістичних обстрілів з т.о. Криму є портова інфраструктура