USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Голову Державної судової адміністрації Сальнікова викрили на підбурюванні до надання хабаря

Чинний голова ДСА отримав від представника комерційного підприємства 7,5 тисяч доларів
затримання Сальнікова
Детективи затримують Сальнікова
Джерело: НАБУ

Правоохоронці викрили голову Державної судової адміністрації України (ДСА) Олексія Сальнікова на підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям Верховного суду за винесення рішення на користь комерційного підприємства. Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

За даними слідства, чинний голова ДСА 5 березня отримав від представника комерційного підприємства 7,5 тисяч доларів, з яких 5 тисяч мали бути передані суддям за винесення рішення, а ще 2,5 тисячі доларів – йому за "посередницькі послуги".

"Тоді голова ДСА обіцяв посприяти в ухваленні рішення суддями Верховного суду, зокрема й через залучення до цього ексголови ВС Всеволода Князєва, зазначає НАБУ. Однак після викриття Князєва поведінка голови ДСА різко змінилася і він почав ухилятися від розв'язання питання. Але не мав намір повертати отриманий хабар", – зазначають слідчі.

Наразі детективи проводять обшук за місцем роботи голови ДСА України. Попередня кваліфікація справи:

  • ч. 2 ст. 15 ККУ – замах на злочин;
  • ч. 4 ст. 27 ККУ – підбурювання до вчинення кримінального правопорушення;
  • ч. 4 ст. 369 ККУ – пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі;
  • ч. 2 ст. 190 ККУ – шахрайство.

Що відомо про справу Верховного суду?

15 травня САП та НАБУ повідомили про викриття "масштабної корупції" у Верховному суді. Підозри в отриманні хабаря оголосили колишньому голові ВС Всеволоду Князєву та його спільнику-адвокату.

Адвокатське об'єднання, яке фігурує у справі, називають посередником між керівництвом суду й людьми, які хотіли "вирішити питання" в суді. Слідчі зафіксували низку контактів одного із власників об'єднання з власником фінгрупи "Фінанси та кредит" (співголовою цієї групи називають Костянтина Жеваго).

Велика палата ВС розглядала справу щодо права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. Своїм рішенням 19 квітня орган залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям. Сам бізнесмен заперечив, що причетний до хабаря голові чи суддям Верховного суду.

Правоохоронці зафіксували на гарячому передання другої частини хабаря, тоді ж і затримали Князєва та адвоката. Прокурори казали, що гроші знайшли ще в деяких інших суддів Великої палати Верховного суду.

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Всеволоду Князєву і через це достроково припинив його повноваження як очільника суду. А Вища рада правосуддя дала згоду на тримання його під вартою.

Новини за темою: Верховний суд обрав нового голову. Ним став Станіслав Кравченко
Читайте також:
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова