USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Верховний суд обрав нового голову. Ним став Станіслав Кравченко

Кравченко отримав 108 голосів зі 148 можливих
Станіслав Кравченко
Станіслав Кравченко
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд України на позачерговому пленумі обрав нового голову суду. Ним став очільник Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду Станіслав Кравченко.

Він отримав 108 голосів зі 148 можливих.

Зазначимо, що голосування було таємним. Загалом на посаду голови ВС було висунуто чотири кандидати. Після підрахунку Лічильної комісії стало відомо, що учасники пленуму проголосували наступним чином:

  • Альберт Єзеров – 2 голоси,
  • Іван Міщенко – 14 голосів,
  • Наталія Коваленко – 13 голосів.
  • Станіслав Кравченко – 108 голосів (став головою Верховного суду).

За посадою Кравченко автоматично увійшов і до складу Вищої ради правосуддя.

Обрання нового голови ВС

Нагадаємо, 16 травня більшість суддів на пленумі Верховного суду підтримали висловлення недовіри нині вже колишньому голові ВС Всеволоду Князєву, який фігурує у справі про хабар.

У разі відсутності голови ВС його адміністративні повноваження здійснює заступник, але він не обраний. Тож повноваження здійснює суддя, який має більший стаж роботи на посаді судді ВС. Таким суддею є Дмитро Луспеник.

Після цього виконувач обов’язків голови Верховного суду Дмитро Луспеник наголосив на тому, що обрати нового голову ВС потрібно якомога швидше, оскільки тимчасовий керівник не має всієї низки повноважень. Наприклад, не може засідати у Великій палаті Верховного суду, а також посісти крісло члена ВРП. А ще, як каже Луспеник, міжнародні партнери хочуть комунікувати тільки із затвердженим керівництвом суду. 

Що відомо про Кравченка?

Станіслав Кравченко здобув юридичну освіту в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Він родом із Чернігівської області, у 1993–2002 роках працював у місцевому Козелецькому районному суді. З 2002-го по 2011 рік Кравченко працював суддею Апеляційного суду Києва.

Потім він перейшов до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, у 2017 році став суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду. 8 грудня 2017 року очолив цей суд, а у 2021-му переобрався на цю посаду.

Читайте також:
Ексголову Верховного суду Князєва, якого підозрюють у хабарі, відсторонили від здійснення правосуддя Ексголову Верховного суду Князєва, якого підозрюють у хабарі, відсторонили від здійснення правосуддя
Посадовця ВСУ, який виправдовував агресію РФ і чекав на новий наступ росіян, викрила СБУ Посадовця ВСУ, який виправдовував агресію РФ і чекав на новий наступ росіян, викрила СБУ
Торік Вища рада правосуддя ухвалила рішення щодо звільнення 325 суддів Торік Вища рада правосуддя ухвалила рішення щодо звільнення 325 суддів
ДБР провело обшук в одному із столичних судів, ВС назвав такі дії ДБР провело обшук в одному із столичних судів, ВС назвав такі дії "несумісними із цінностями правової держави": З'ясовуємо у чому справа