USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Головне сподівання – повернення українців, але всі не повернуться, – директорка Інституту демографії та соцдосліджень

Коли люди виїздили, 90% казали, що повернуться, сьогодні вже не 90%, зазначає Лібанова
українські біженці

Українські біженці

Джерело: відкриті джерела

Головне сподівання – повернення українців, але всі не повернуться. Таку думку висловила українська науковиця, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова під час інтерв'ю "Суспільному".

"Щобільше, я дуже хочу, щоб ми уникли повоєнної хвилі міграції. Коли чоловіки поїдуть. Кожний місяць війни сприяє тому, що жінки за кордоном адаптуються. Діти ходять в садочки, в школи, жінки працюють. Я дивилася останні дані Управління верховного комісара з проблем біженців, верховного комісара ООН – в Польщі 65% працюють", – сказала Лібанова.

Разом з тим у суспільстві є думка, що багато хто чекає на завершення війни або покращення безпекової ситуації.

"Говорити можна багато чого. Зараз для тих жінок це певною мірою теоретичне запитання. От коли стане питання руба – повертатися чи ні, тоді вони ухвалюватимуть рішення. Коли люди виїздили, 90% казали, що повернуться, сьогодні вже не 90%. І, на жаль, ця кількість буде зменшуватися: по-перше, вони там адаптуються, по-друге, кожний місяць війни призводить до руйнування житла, інфраструктури. Робочі місця втрачаються і так далі", – пояснила науковиця.

Елла Лібанова
Джерело: Суспільне

На питання чи немає побоювання, якщо виїде багато чоловіків, то не буде кому воювати, Лібанова відповіла, що так "не виїде".

"Одна справа, коли виїжджаєш у відпустку, відрядження. Тоді там бачиш одне, коли там живеш, бачиш інше. Наші жінки й діти за кордоном отримують величезну державну допомогу – наразі її продовжили до березня 2025-го. Якщо до цього часу скасують воєнний стан в Україні, не знаю, чи продовжать її, але те, що не буде допомоги в таких масштабах – це точно", – додала фахівчиня.

Натомість в уряді кажуть, в найближчі 10 років потрібно 4,5 мільйони людей працездатного віку, щоб економіка показувала зростання 7% щороку.

Новини за темою: Польща втрачає українських біженців, вони їдуть до Німеччини: Результати дослідження

"Крім повернення людей забезпечити зростання повернення людей можуть інвестиції та нові технології. Але у поєднанні з грошима і робочою силою. Якщо її не буде, нічого не допоможе", – припускає Лібанова.

Українські біженці у світі

Європейський Союз зафіксував зростання кількості українських біженців за вересень. Їхня кількість зросла на 32 тисячі осіб, повідомляє Євростат.

"Порівняно з кінцем серпня 2023 року кількість бенефіціарів тимчасового захисту від України в ЄС збільшилася на 31 920 (+0,8%). Найбільше абсолютне зростання спостерігалося в Німеччині (+19 205; +1,6%), Нідерландах (+3 685; +2,8%) та Ірландії (+2 875; +3,2%)", – вказує статистичне відомство.

Згідно з даними Євростату, на кінець вересня основними країнами Євросоюзу, які прийняли одержувачів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1 млн 194,90 тисяч осіб – 28,3% від загальної кількості), Польща (958,66 тисячі осіб – 23,1%) і Чехія (357,96 тисячі осіб – 8,8%). Сумарна частка цих трьох країн становить 60,2%.

Новини за темою: Скільки українських біженців перебуває за кордоном та хто повернеться, – дослідження

До того ж масова міграція українців за кордон через повномасштабне вторгнення є одним із найсерйозніших ударів Росії по Україні. Виїзд кількох мільйонів громадян України, більша частина яких є молодими та економічно активними, позначиться як на демографічних показниках, так і на економічному розвитку країни.

Більшість вимушених мігрантів не повернеться в Україну до завершення війни, а мігрантів молодшого віку повернеться ще менше. Про це йдеться у дослідженні Лабораторії законодавчих ініціатив.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову