USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Польща втрачає українських біженців, вони їдуть до Німеччини: Результати дослідження

На таке рішення найбільше вплинув соціальний фактор – наявність друзів і знайомих у Німеччині
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За останні місяці кількість українських біженців, які покидають Польщу і прямують до Німеччини, значно збільшилася. Серед основних факторів – наявність друзів і знайомих у Німеччині, вищі заробітки та соціальні виплати. Про це йдеться в дослідженні "З Польщі до Німеччини. Нові тенденції міграції українських біженців", яке провела Міграційна платформа EWL.

Дані дослідження

Джерело: відкриті джерела

"Згідно з даними Євростату, на кінець червня 2023 року в Німеччині було зареєстровано приблизно 1,1 мільйона громадян України, тоді як у Польщі їх було майже 975 тисяч. Це означає, що з серпня 2022 року кількість зареєстрованих біженців у Польщі зменшилася на понад 350 тисяч осіб, а в Німеччині – зросла на понад 410 тис. в той самий час", – ідеться у дослідженні.

Воно показало, що найбільша міграція українських біженців із Польщі до Німеччини відбулася у третьому кварталі 2022 року – це стосувалося аж 41% респондентів. Скоріше за все, це було наслідком поширення інформації про те, що з 1 червня 2022 року біженці з України можуть отримати ту саму допомогу, яку отримують громадяни Німеччини (допомога по безробіттю або соціальне забезпечення), йдеться в документі.

На рішення біженців переїхати з Польщі до Німеччини найбільше вплинув соціальний фактор – наявність друзів і знайомих у Німеччині (43%), зазначають у матеріалі.

"На думку його авторів, це збігається з попередньою тенденцією економічної міграції громадян України, де рекомендації друзів були головним чинником вибору країни проживання з економічною метою", – додають у матеріалі.

Дані дослідження
Джерело: відкриті джерела

Зазначається, що важливу роль відіграли й матеріальні питання, а саме – привабливіші соціальні виплати в Німеччині (42%), можливість накопичення більших заощаджень (38%) та пропозиції роботи з вищою зарплатою (27%).

Також ідеться про те, що перебування біженців у Польщі тривало в середньому чотири місяці.

"Більша частина біженців з України (52%) прийняли рішення переїхати з Польщі до Німеччини протягом перших трьох місяців перебування в Польщі. Майже кожен третій респондент (32%) провів у Польщі від чотирьох до шести місяців. Своєю чергою середня тривалість перебування опитаних біженців у Польщі становить чотири місяці", – зазначають дослідники.

Що ще відомо про українських біженців за кордоном? 

Новини за темою: До України з-за кордону вже повернувся один мільйон біженців

Раніше ми писали, що близько 6 млн українців досі перебувають за кордоном через повномасштабне російське вторгнення. Залишитись там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 мільйона. 

Переважна більшість біженців – це жінки (найбільшою є частка жінок у віці 35–49 років – 18%) та діти.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України