USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Суд продовжив запобіжний захід ексглаві "Нафтогазу" Коболєву

Ексголову "Нафтогазу" зобовʼязали здати всі паспорти й документи, які потрібні для виїзду за кордон, і носити електронний браслет
Андрій Коболєв
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд продовжив на два місяці запобіжний захід для колишнього голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва. Про це пише пресслужба ВАКС.

"Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду продовжила строк дії процесуальних обов’язків, покладених на ексголову НАК "Нафтогаз" ухвалами Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду  від 01.03.2023 та слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 14.03.2023 року", - повідомили у відомстві.

Протягом двох місяців Коболєв має прибувати на кожну вимогу до детектива, прокурора, слідчого судді, суду та не виїжджати за межі Києва й області без дозволу.

Також ексголову "Нафтогазу" зобовʼязали здати всі паспорти й документи, які потрібні для виїзду за кордон, і носити електронний браслет.

В САП додали, що відповідно до ухвали Апеляційної палати ВАКС від 01.03.2023 про обрання запобіжного заходу підозрюваний зобов’язаний внести 230 млн грн застави та виконувати визначені судом процесуальні обов'язки. Незважаючи на те, що рішення про застосування цього запобіжного заходу ухвалено ще 1 березня 2023 року, воно станом на сьогодні не виконане — кошти у повному обсязі не внесені.

Деталі справи Коболєва

НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву про підозру у заволодінні у 2018 році понад 229 млн гривень.  

"Слідство встановило, що очільник компанії (2014–2021 рр.) в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн гривень (еквівалент 10 млн доларів) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009–2019 рр.", – говорилося у повідомленні. 

У НАБУ зазначають, що ця сума "суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат" (37,48 млн гривень). "До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн гривень", – додали в агентстві. 

Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

14 квітня цього року досудове розслідування у справі стосовно колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва було завершене. Про це інформує пресслужба САП. У повідомленні йдеться, що детективам НАБУ надано доручення відкрити матеріали кримінального провадження стороні захисту для ознайомлення.

Позиція захисту Коболєва

Адвокат юридичної компанії "Міллер", яка представляє інтереси Коболєва в процесі, Олексій Носов заявив, що Вищий антикорупційний суд залишив без розгляду повторне клопотання сторони обвинувачення про продовження до шести місяців строків досудового розслідування.

"Знову виграли. Суд залишив без розгляду повторне клопотання сторони обвинувачення про продовження строків досудового розслідування. Через 10 хвилин після цього нам вручили повідомлення про завершення досудового розслідування, та відкриття матеріалів досудового розслідування. Слідство по справі завершено. Тепер попереду ознайомлення з матеріалами справи та або обвинувальний акт, або закриття справи", – заявив Носов.

Зазначимо, ухвала слідчого судді про залишення клопотання детектива без розгляду може бути оскаржена до апеляційного суду протягом п'яти днів.

Читайте також:
Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили