USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

"Укрнафта" інвестує у видобуток нафти рекордні 5,5 млрд гривень у 2023 році

Гроші інвестують у буріння, ремонти та спецдозволи на нові родовища протягом року
газ
Джерело: відкриті джерела

"Укрнафта" планує збільшення видобутку нафти на 6% у 2023-му, для чого збирається інвестувати рекордні 5,5 млрд гривень у буріння, повідомляють на сайті компанії. 

"На буріння трьох нових свердловин та трьох бокових стовбурів (у 2023 році, – ред.), а також підготовку до буріння не менше восьми свердловин у 2024 році і супутні процеси планується виділити близько 1,5 млрд гривень", – наголосив директор ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький. 

Спрямування ще 1,2 млрд очікується для отримання нових спецдозволів на розробку нових родовищ. Ще 2,8 млрд – це кошти на підтримку базового видобутку. Йдеться про 268 капітальних ремонтів свердловин, 80 кілометрів трубопроводів, 1 кущову насосну станцію та інше. 

Також паралельно з цим компанія збирається поступово відновлювати парк техніки.

Україна планує у 2023 році збільшити видобуток природного газу

Глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов розраховує на збільшення видобутку газу в Україні у 2023 році майже до 19 млрд куб. м. Таку думку він висловив в інтерв'ю NV.

"Цього року ми маємо амбітну мету – додатково видобути 1 млрд кубометрів. Також очікуємо, що об'єми збільшать і приватні видобувні компанії. Тож у 2023-му зможемо мати майже 19 млрд кубометрів українського газу. Звісно, видобування вимагає неабияких інвестицій: розвідка, аналітика, проєктування, сейсміка тощо. Ми самі інвестуємо в цю галузь. Так само залучаємо іноземних партнерів – представників західних газових та нафтових компаній, щоб спільно працювати на певних територіях", – зазначив очільник "Нафтогазу".

При цьому оцінив збитки компанії через пошкоджену або знищену внаслідок російської агресії інфраструктуру більш ніж 1 млрд гривень.

"Одне з найбільших руйнувань – Шебелинський НПЗ, знищено резервуарний парк. Усі ці пошкодження перебувають переважно на Харківщині, яка зазнає обстрілів з початку повномасштабної війни. Але, знаєте, всю цю інфраструктуру та заводи можна відновити. А от людей – не повернути. на жаль, ми маємо втрати серед працівників як на фронті, так і під час виконання робіт", - додав він.

Чернишов також повідомив, що "Нафтогаз" закінчив 2022-й зі збитками, але розраховує, що діяльність компанії за підсумками поточного року буде прибутковою.

Раніше голова "Нафтогазу" заявляв, що Україна зможе відмовитися від імпорту газу, якщо досягне запланованих обсягів видобутку власного газу. За його словами, "Нафтогаз" планує у 2023-му збільшити видобуток газу на 8% – до 13,5 млрд кубометрів. Приватні видобувники в наступному році мають добути понад 5 млрд кубометрів. І якщо загальний видобуток складе понад 18,5 млрд кубометрів, Україна зможе обійтись без імпорту або з мінімальними обсягами. 

Втім приватним компаніям зараз не вигідно нарощувати видобуток.

"Податки і рента мають бути такими, щоб приватникам було вигідно збільшувати видобуток. Моє завдання знайти таку модель разом з урядом, профільним комітетом Верховної Ради. Зараз видобуток збитковий через діючу ренту", – зазначив голова "Нафтогазу".  

Теги: газ
Читайте також:
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили
Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ
В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ