USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Десять фактів про ЗСУ, які дивують світ

Українська армія стала взірцем для багатьох у світі
Українські військові
Українські військові
Джерело: відкриті джерела

Збройні Сили України, які вже майже 300 днів захищають Україну від російських окупантів, дивують увесь світ. І це зрозуміло, адже наприкінці лютого, коли російські війська вторгнулися на територію нашої держави, мало хто вірив, що наша армія не просто встоїть, але й дасть гідну відсіч ворогу. 

Отже, найяскравіші факти про ЗСУ, що здивували увесь світ.

Десята позиція

Українські військові в перші дні війни змогли зберегти бойову авіацію. Завдяки цьому, незважаючи на численні масовані обстріли, російські літаки не домінують у нашому небі. Більш того, ЗСУ майже щодня знищують авіацію окупанта.

Дев’ята позиція

Українські військові неймовірно швидко навчилися воювати зі зброєю натівського зразку. І якщо ще кілька місяців тому це були засоби ППО, бронетехніка та артилерія, то сьогодні наші військові опановують літаки F-16 і ракети ATACMS.

Восьма позиція

Українська армія - армія єдиної країни в світі, яка, не будучи членом НАТО, має найбільшу кількість озброєння натівського зразку. Наші воїни воюють навіть зі зброєю Японії та Австралії. Завдяки цьому ЗСУ стала взаємосумісною з будь-якою країною - членом НАТО.

Сьома позиція

Фактично вперше в історії ведення воєнних дій, за допомогою великої кількості тактичних озброєнь, стратегічні цілі противника були змінені. Саме масове використання "малих озброєнь" - ПТРК, ПЗРК, гранатометів, малих дронів призвело до масового знищення техніки та живої сили окупантів. А після того, як окупантам не вдалося "взяти Київ за 3 дні", російське керівництво заявило про нові цілі "спецоперації".

Шоста позиція

Збройні Сили України знищили флагман ЧФ РФ крейсер "Москва" за допомогою крилатих ракет вітчизняного виробництва ДККБ "ЛУЧ". Це стало першим випадком знищення флагмана з часів Другої Світової війни та першим випадком знищення ракетного крейсера.

П’ята позиція

Маючи більш точні боєприпаси для артилерії та їх більшу дальність ураження противника, незважаючи на відчутну перевагу у кількості озброєнь ЗСУ змусили ворога відступати та лишати позиції навіть до проведення наступальної операції. Це – надзвичайний досвід сучасної війни, який свідчить, що ЗСУ фактично ведуть війну нового покоління. 

Четверта позиція

Протягом дев’яти місяців 2022 року ЗСУ успішно провели не тільки оборонну операцію, але й низку наступальних операцій, які увійдуть у нові підручники військової справи. Найбільше вразили світ раптова операція на Харківщині, звільнення Херсона, ураження військових баз на території окупованого Криму та очищення о. Зміїного. Вони викликали у таборі ворога паніку та відчуття зневіри у власну армію.

Третя позиція

ЗСУ провели першу у світі масштабну операцію у вигляді атаки рою морських дронів на потужні та дороговартісні військові кораблі. Це практичне використання "москітних стратегій", про які ще перед масштабним вторгненням вели мову вітчизняні експерти, зокрема, фахівці ЦДАКР. Йдеться про атаку морськими дронами-камікадзе великих кораблів "у надзахищеному місці" будь-якого флоту – власній бухті. 29 жовтня ЗСУ атакувала кораблі РФ у окупованому Севастополі саме таким озброєнням. Це потужний психологічний удар по Кремлю, який вказує на домінування відносно дешевих, але сучасних, передових технологій.

Друга позиція

Креативність наших військових продовжує вражати світ. Наприклад, фахівцям ЗСУ вдалося пристосування американських високошвидкісних протирадіолокаційних ракет з дальністю понад 100 км AGM-88 HARM до вітчизняних винищувачів. А в руках українських армійців звичайні коптери й дрони стали потужним елементом асиметричної війни з ворогом, дозволили здійснювати вогневі атаки далеко за межами можливостей наявної зброї, зокрема, на території окупованого Криму. А щоб "дістати" ворога на острові Зміїному за 50 км від берега, наші військові ЗСУ зуміли розташувати французькі САУ CAESEAR на баржі, перетворивши артилерійську установку на "плавучу батарею". Кмітливість вояків ЗСУ дозволила створити елементи цифрового поля бою, коли оператор безпілотника Bayraktar TB2 знаходився за сотні кілометрів від української САУ "Богдана", яка за його корегуванням знищувала позиції армії РФ на острові Зміїний.

Перша позиція

Дев’ять місяців страшної війни не тільки не виснажили нашу армію, але перетворили на одну з найпотужніших армій регіону. Українці довели, що "друга армія світу" - лише роздута мильна бульбашка. Саме завдяки мужності наших військових ми диктуємо українські умови перемовин та припинення війни.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти