USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Блекаути та планові відключення – міністр енергетики розповів, чого чекати українцям взимку

Наразі ситуація зі світлом в Україні стабільна, відключень електроенергії немає
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: відкриті джерела

Зараз в Україні є єдина загроза, що може призвести до системної аварії. Й передбачити цю загрозу та її масштаби – складно. Про це в ефірі національного телемарафону розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

"Насправді єдина загроза для системної аварії – це атаки росіян. Передбачити рівень атак і коли вони будуть – це складно. У мене вже зараз є багато питань, бо, відверто кажучи, я очікував іншої ситуації на сьогодні", – пояснив Галущенко.

При цьому глава відомства зауважив, що наразі насправді немає передумов для блекаутів.

"Навіть якщо буде критичний вплив внаслідок атак на енергосистему, блекаути можуть бути, але матимуть тимчасовий характер", – наголосив він.

Дефіцит в енергетиці

В Україні попри дефіцит в енергомережі відключень світла поки не буде, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Жодних відключень не відбувалося. Тому дійсно перш за все через втрату генерації, похолодання та зростання споживання ми спостерігали в певні дні дефіцит", – сказав глава відомства.

Міністр додав, що дефіцит не є критичним і складає близько 1% споживання.

"Тут ключове – ми маємо забезпечити людей світлом. І, в принципі, людей не має цікавити, як ми вирішуємо дефіцит. Основне – треба розуміти, що відключень не було і не планується", – уточнив Герман Галущенко.

Новини за темою: Україна домовилася з Італією про спільний розвиток відновлюваної енергетики

Останнім часом українців закликають економити світло

Нині ситуація зі світлом в Україні стабільна, відключень електроенергії немає. Але через постійні російські обстріли у прифронтових регіонах спостерігаються перебої. В Україні вже три дні поспіль фіксують рекордно високий рівень споживання електроенергії. В "Укренерго" прогнозують, що українцям доведеться пережити ще кілька напружених тижнів.

"Укренерго" у четвер, 7 грудня, залучило аварійну допомогу від Словаччини, Румунії та Польщі для збалансування української енергосистеми та уникнення відключень світла.

"Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі Диспетчерський центр "Укренерго" змушений сьогодні залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт", – йдеться в повідомленні відомства.

В "Укренерго" нагадали, що аварійна допомога – екстрений захід для балансування енергосистеми. Водночас ліміти споживання в Україні не запроваджувались, графіки відключень також не вводилися та не прогнозуються.

Нагадаємо, українців закликали знизити споживання електроенергії для запобігання запровадження графіків відключень світла. Просять не включати одночасно потужні електроприлади, перенести прання на нічні години, вимикати світло в приміщеннях, які не використовуються.

Читайте також:
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год