USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Щоб уникнути відключень. В Україні виник дефіцит електроенергії, уряд закликає економити

Уряд та енергетики закликають всіх знизити споживання електроенергії
Електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Українців закликали знизити споживання електроенергії для запобігання запровадження графіків відключень світла. Така загроза виникла через дефіцит потужності в енергосистемі. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами глави Кабміну, зниження температури, аварійні ремонти, обмежена робота сонячних електростанцій через хмарну погоду "привело до того, що в нашій енергосистемі зараз спостерігається дефіцит потужності". Таким чином "Укренерго" було змушене залучити аварійну допомогу з Європи.

"Це екстрений захід і не завжди гарантований", – сказав Шмигаль.

Як уникнути відключень

Посадовець наголосив, що уряд та енергетики закликають "всіх і кожного знизити споживання електроенергії".

"Особливо з 9-го до 19-го. Не включайте одночасно потужні електроприлади. Переносьте прання на нічні години. Вимикайте світло в приміщеннях, які не використовуєте", – йдеться в заяві.

Водночас Шмигаль додав, що торгові центри, магазини, ресторани можуть знизити інтенсивність висвітлення вивісок та вітрин, а підприємства – переглянути свій виробничий процес з точки зору енергоефективності.

"Все це дозволить уникнути запровадження графіків відключень. Відповідальне споживання електроенергії кожного з нас – це світло для всіх", – заявив глава уряду.

За словами прем'єра, ремонтні бригади та енергетики продовжують відновлювальні роботи "24/7", а також українська сторона залучає допомогу партнерів, аби посилювати генерацію.

Новини за темою: Відключення світла в Україні може бути навіть без ворожих обстрілів, – нардеп

Україна залучає аварійну допомогу з трьох країн

"Укренерго" у четвер, 7 грудня, залучило аварійну допомогу від Словаччини, Румунії та Польщі для збалансування української енергосистеми та уникнення відключень світла.

"Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі Диспетчерський центр "Укренерго" змушений сьогодні залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт", – йдеться в повідомленні відомства.

В "Укренерго" нагадали, що аварійна допомога – екстрений захід для балансування енергосистеми. Водночас ліміти споживання в Україні не запроваджувались, графіки відключень також не вводилися та не прогнозуються.

Раніше ми писали, що в українській енергосистемі продовжує зростати споживання. Ситуація залишається складною. Станом на 23 листопада продовжується ремонт на кількох блоках теплових електростанцій. "Укренерго" шукає можливості його покриття. При цьому днями у Міненерго заявили, що наразі дефіциту електроенергії немає і поки не прогнозується, а графіків відключень зараз не існує.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження