USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Без яйцеклітин і сперматозоїдів: Вчені створили синтетичні людські ембріони

Клітини нагадують ембріони на ранніх стадіях розвитку людини
дослідження
Джерело: відкриті джерела

Учені за допомогою стовбурових клітин створили синтетичні людські ембріони без використання яйцеклітин і сперматозоїдів. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на професорку Кембридзького університету та Каліфорнійського інституту технологій Магдалену Жерницьку-Гьоц.

На зустрічі Міжнародної спілки дослідження стовбурових клітин у Бостоні дослідниця розповіла, що це радше ембріоноподібні моделі, створені шляхом перепрограмування стовбурових ембріональних клітин.

"Моделі не мають серця, яке б’ється, і зачатків мозку, але містять клітини, що формують плаценту, жовтковий мішок і сам ембріон. Вони нагадують ембріони на ранніх стадіях розвитку людини, можуть допомогти у вивченні впливу генетичних відхилень і біологічних причин повторних викиднів", – зазначила Жерницька-Гьоц.

І додала, що декілька модельних структур, які були вирощені з однієї стовбурової клітини, досягли моменту розвитку під назвою "гаструляція".

Що відбувається з ембріоном?

У цей момент ембріон перетворюється із суцільного шару клітин на окремі клітинні лінії. На цій стадії розвитку в ембріона поки що немає серця, що працює, кишківника або зачатків мозку, але модель має примордіальні зародкові клітини.

"Така модель людини є першою моделлю людського ембріона з трьома лініями, яка визначає амніон і зародкові клітини, клітини-попередники яйцеклітини та сперми", – пояснила дослідниця.

Водночас ця робота також спричиняє серйозні етичні та юридичні проблеми, оскільки вирощені в лабораторії ембріони не підпадають під чинне законодавство Великої Британії та більшості інших країн.

У найближчому майбутньому синтетичні ембріони також не будуть використовувати в клінічній практиці. Пересадка штучних ембріонів у матку пацієнтки була б незаконною і ризикованою, оскільки поки що невідомо, чи можуть вони дозрівати після ранніх стадій.

Новини за темою: У Великій Британії вперше в історії народилися діти, що були зачаті від трьох батьків
Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
"Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах