USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

У Великій Британії вперше в історії народилися діти, що були зачаті від трьох батьків

У такий спосіб вже народилося щонайменше п'ять малюків
дитина
Джерело: відкриті джерела

Лікарі Великої Британії провели новаторську процедуру ЕКЗ, в результаті якої на світ з'явилися перші діти, зачаті від трьох батьків. Про це пише The Guardian.

Лікарі розповіли, що у такий спосіб народилися щонайменше п'ять малюків. Однак точну цифру назвати відмовились.

Деталі новаторського методу

Цей метод називається мітохондріальне донорство (MDT). Під час нього використовуються тканини із яйцеклітин здорових жінок-донорів для створення ембріонів ЕКЗ без шкідливих мутацій.

При цьому понад 99,8% ДНК немовлят походить від матері та батька і лише близько 0,1 відсотка від третьої жінки-донора.

Для чого потрібні троє батьків?

Мітохондрії – це одні з найбільших органел (структурних одиниць) клітини, так звані "енергетичні станції", які продукують енергію. Близько 90% усієї енергії – це заслуга дихального ланцюга мітохондрій. Мітохондріальна ДНК успадковується виключно по материнській лінії, передається з покоління в покоління жінками, вона містить близько 5% від всієї ДНК людського геному. Відповідно, генетичні захворювання частково передаються саме через мітохондрії.

Мітохондріальні захворювання, яких на сьогодні налічується близько 200, можуть призвести до численних проблем з серцем, кишковиком, печінкою, численними офтальмологічними проблемами, призводити до діабету, епілепсії та багатьох інших важких хвороб. При цьому вони можуть проявитися як у дитинстві, так і у дорослому віці.

Тож вчені, у випадку виявлення мітохондріальних захворювань у яйцеклітинах матері, заміщають їх здоровою тканиною донорів.

Нагадаємо, депутат від "Слуги народу" Олександр Дануца зареєстрував законопроєкт, яким передбачається вирощування дітей у "штучній матці".

Згідно з документом, дозволяється розвиток ембріонів та виношування плодів людини із застосуванням методу ектогенезу (у штучному середовищі поза межами людського тіла) у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Читайте також:
Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги
Україна майже напевно знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, – Міноборони Британії Україна майже напевно знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, – Міноборони Британії
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт