USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

358 українців пройшли безоплатне лікування лікарсько-стійкого туберкульозу за новітньою схемою BPaL

З 245 пацієнтів, які завершили тримісячне лікування, 80% досягли припинення бактеріовиділення
лікування
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За результатами 2023 року, скринінг (у межах дослідження BPaL) пройшли 1 тис. 024 пацієнти, 358 із них включили до програми лікування. Режим BPaL – це новітня схема лікування лікарсько-стійкого туберкульозу, яку в масштабах всієї країни почали застосовувати у 2022 році у межах операційного дослідження, розповіли в пресслужбі МОЗ.

З 245 пацієнтів, які завершили тримісячне лікування, 80% досягли припинення бактеріовиділення.

"Результати дослідження свідчать про високу ефективність нової сучасної схеми лікування. Крім того, за умови застосування цієї схеми лікування скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців. Режим BPaL показаний дорослим і дітям від 14 років, які хворіють на туберкульоз зі стійкістю щонайменше до рифампіцину та фторхінолонів", - йдеться в повідомленні.

Нова схема ефективна і для лікування пацієнтів, попередній курс лікування яких не дав результатів.

Інновацію внесли до стандартів лікування туберкульозу

Застосування інноваційного режиму лікування наказом МОЗ внесли до нових стандартів надання допомоги при туберкульозі.

Дослідження "Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL в Україні" ще триває.

Новини за темою: Кількість хворих на рак людей віком до 50 років збільшилась на 80%, – дослідження

Проєкт проводить Центр громадського здоров’я у співпраці з євробюро ВООЗ, Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського та за додаткової міжнародної технічної підтримки.

Також у МОЗ нагадали, що лікування туберкульозу в Україні, зокрема препарати, що входять до складу режиму BPaL, – безоплатні.

В Україні від куріння щороку помирають 130 тис. людей

В Україні куріння забирає в середньому 130 тис. життів на рік. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я (ЦГЗ).

Зазначається, що тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно в п'ять разів – раптової смерті.

"27% населення України старше 18 років – теперішні курці. Медичні попередження на упаковках мотивують кинути курити. Людина, яка за день викурює пачку сигарет, побачить попередження про шкоду куріння кожного разу, коли бере пачку, – це щонайменше 20 разів на день і 7 тис. разів на рік", – зазначила в.о. керівника відділу профілактики неінфекційних захворювань ЦГЗ Наталя Гриб.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними