USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Витік секретних документів Пентагона: Нацгвардійцю Тейшейрі висунули звинувачення

16.06.2023 22:02 161
Витік інформації спричинив напругу між Україною та США
Тейшейра
Джерело: відкриті джерела

Нацгвардійцю Джеку Тейшейрі, який розсекретив таємні документи Пентагону, висунули звинувачення у зберіганні та передачі секретної інформації з питань національної оборони. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства юстиції Сполучених Штатів Америки (США).

Так, журі присяжних в Бостоні звинуватило нацгвардійця за шістьма пунктами - кожне звинувачення передбачає позбавлення волі на строк до 10 років, звільнення під наглядом на строк до 3 років та штраф у розмірі до 250 тис. доларів.

"Тейшейра звинувачується в обміні інформацією з користувачами на платформі соціальних мереж, які, як він знав, не мали права її отримувати. Цим він, як стверджується, порушив законодавство США та поставив під загрозу нашу національну безпеку", - йдеться у повідомленні.

Раніше

7 квітня у соціальних мережах з'явилися засекречені документи, в яких детально описані плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом.

Оприлюднені документи датувалися 1 березня. У них не було конкретних бойових планів, не йшлося й про дату і місце майбутнього контрнаступу, але містилась інформація про те, скільки бригад Україна планує підготувати для наступу та яку кількість техніки отримає. Також у них містились відомості про те, скільки щоденно витрачається боєприпасів до HIMARS. 

Що відомо про гучний виток документів Пентагона – читайте в матеріалі UWN.

13 квітня в американському Массачусетсі відбувся арешт військовослужбовця Джейка Тейшейри, підозрюваного у витоку секретних документів Пентагона.

Журналісти видання The New York Times встановили, що адміністратором закритого онлайн-клубу Thug Shaker Central на популярній серед геймерів онлайн-платформі Discord, у яку спочатку злили секретні документи Пентагона, є 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії штату Массачусетс.

Його ім'я Джек Тейшейра

За даними видання, в групу Thug Shaker Central входило до 30 осіб. Переважно це молоді люди й підлітки, які об'єдналися ще під час пандемії через спільну любов до зброї, расистських інтернет-мемів і відеоігор.

За даними слідства, у Тейшейри може бути інформація, що стосується розслідування. Тому слідчі хочуть поговорити з ним про витік урядових документів у приватну інтернет-групу.

Джерело: Politico

Журналісти The New York Times поговорили з чотирма членами чат-групи Thug Shaker Central. Один із них розповів, що знає особу, яка прямо причетна до витоку секретних даних, щонайменше три роки. При цьому він зустрічався з ним особисто і називав його OG.

Друзі описали його як старшого, ніж більшість членів групи, які були в підлітковому віці, і безперечного лідера. Один із друзів сказав, що OG. мав доступ до документів розвідки завдяки своїй роботі.

Новини за темою: До зливу секретних документів Пентагона може бути причетна ексофіцер ВМС США, – WSJ

Як він отримав доступ до секретних документів?

Для роботи із засекреченою інформацією в американському війську потрібно пройти низку перевірок та отримати відповідний рівень доступу.  Як пояснюють американські військові, дотепер це було звичною практикою.

Наприклад, ветеран морської піхоти США Ерік Гарсія розповів, що він мав доступ до цілком таємних документів у віці 18 років.

Що робитиме Пентагон та яке покарання загрожує Тейшейрі?

За словами речника Пентагона Пета Райдера, в Міноборони існують чіткі правила щодо захисту секретної та конфіденційної інформації.

"У нас є протоколи, ми проводимо регулярне навчання щодо належного поводження з таємною інформацією. Ми підписуємо угоди про нерозголошення. Ці правила дуже чіткі – і кожен, хто порушує ці правила, робить це навмисно", – зазначив він.

Крім того, міністр оборони США Ллойд Остін доручив своєму відомству провести перевірку механізму доступу до розвідданих Сполучених Штатів для запобігання новим витокам.

Також Міноборони Сполучених Штатів попередило військових про неприпустимість доступу до секретних документів із несекретних вебсайтів. Там також закликали військових не завантажувати документи з позначкою "таємно" з несекретних вебсайтів, оскільки вони можуть бути пов'язані з іноземними противниками або містити шкідливий код.

The New York Times писало, що максимально за це може загрожувати до 10 років увʼязнення за кожен злитий документ.

Зеленський заявив, що Україна нічого не знала про витік інформації

В Україні нічого не знали про масовий витік надсекретних документів розвідки США. А оприлюднення цих документів підриває репутацію не тільки української держави, а й Сполучених Штатів. Про це 3 травня сказав президент Володимир Зеленський.

Глава держави відзначив, що дізнався про оприлюднення секретних документів вже безпосередньо зі ЗМІ.

Читайте також:
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського