USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЗМІ ідентифікували росіян, які контролювали Каховську ГЕС під час підриву

Бійці 205-ї бригади й досі перебувають в Новій Каховці
окупанти ГЕС_6
Окупанти, причетні до підриву КаховськоЇ ГЕС
Джерело: Радіо Свобода

Журналісти "Схем" та "Слідство.Інфо" ідентифікували армійців РФ та їхніх командирів, які контролювали Каховську гідроелектростанцію в ніч її підриву.

ЗМІ вдалося поіменно встановити низку російських військових 205-ї окремої мотострілецької "казачої" бригади Сухопутних військ РФ, які безпосередньо контролювали Каховську ГЕС.

У встановленні їхніх осіб стали в пригоді відео, які на греблі та у приміщеннях ГЕС знімали російські пропагандистські медіа, попри те, що бійці ховали обличчя у балаклавах.

Зокрема, так вдалось ідентифікувати 35-річного Арсена Піцхелаурі з позивним "Грузин", який, судячи з фото в російській соцмережі "ВКонтакте", брав активну участь в окупації Херсонщини.

Він і досі залишається в Новій Каховці разом з іншими військовими 205-ї ОМСБр. Від них же стало відомо, що після руйнування греблі "Грузина" викликали в Росію на нагородження.

Журналістам також вдалось ідентифікувати нагородженого у грудні 2022 року російським "Орденом "За отвагу" сержанта інженерно-саперного батальйону 205-ї ОМСБр Руслана Магомедова.

Окупанти, причетні до підриву КаховськоЇ ГЕС
Джерело: Радіо Свобода

Нагороджував його заступник командира 205-ї бригади з позивним "Полігон", теж ідентифікований журналістами. Це 36-річний майор Денис Міщенко. Нагородження відбулося поблизу ГЕС у Парку Слави Нової Каховки.

Окупанти, причетні до підриву КаховськоЇ ГЕС
Джерело: Радіо Свобода

Те, що підірвали Каховську ГЕС саме бійці 205-ї окремої мотострілецької "казачої" бригади, є основною версією, яку озвучують як українські посадовці, так і ЗМІ.

Журналісти отримали від джерел в одному з державних органів спеціального призначення України оновлений список бійців 205-ї бригади. Це майже чотири сотні осіб, які служать в мотострілецьких батальйонах, роті спецзв'язку, гаубичних самохідно-артилерійських дивізіонах, реактивному артилерійському дивізіоні, протитанковому артилерійському дивізіоні, зенітно-ракетному дивізіоні, розвідбатальйоні, інженерно-саперному батальйоні та інших підрозділах 205-ї ОМСБр.

Окупанти, причетні до підриву КаховськоЇ ГЕС
Джерело: Радіо Свобода

Відповідно до отриманого документа, командиром 205-ї бригади вказаний полковник Роман Тітов.

Окупанти, причетні до підриву КаховськоЇ ГЕС
Джерело: Радіо Свобода

Полковник Тітов і до того, як очолив бригаду, був відомий українським розвідникам. За даними ГУР, Тітов із березня 2015 року бере "безпосередню участь у злочинній діяльності на території України".

Журналісти також встановили, що бійці 205-ї бригади й досі перебувають в Новій Каховці.

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук