USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зеленський змінив командувача ССО (оновлено)

Замість Хоренка ССО тепер очолює Лупанчук
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський звільнив Віктора Хоренка з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, натомість призначив Сергія Лупанчука. Відповідні укази оприлюднені на сайті Офісу президента.

Так, згідно з указом №727/2023 генерал-майора Віктора Хоренка звільнено з посади командувача ССО ЗСУ.

Джерело: відкриті джерела

Водночас указом №728/2023 на відповідну посаду призначено полковника Сергія Лупанчука. Жодної інформації про нового очільника ССО ЗСУ у відкритих джерелах наразі немає.

Джерело: відкриті джерела

Чим далі займатиметься Хоренко?

Віктор Хоренко, якого 3 листопада звільнили з посади командувача Сил спеціальних операцій, продовжить діяти у складі Головного управління розвідки Міноборони України. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

За словами президента, новий командувач ССО полковник Сергій Лупанчук — це досвідчений бойовий офіцер, "правильний командир" і людина, яка може додати Силам спеціальних операцій більшої потужності.

"Чекаємо нових результатів. Генерал Віктор Хоренко, який командував Силами спеціальних операцій, продовжить виконувати спеціальні завдання у складі ГУР МО України", — сказав Зеленський.

Хоренко шокований звільненням

Хоренко ж заявив, що про свою відставку дізнався з медіа. Про це він заявив в ефірі ток-шоу "Української правди".

"Причини особисто не знаю. Дізнався про це зі ЗМІ. Спілкувався також з головнокомандувачем, який також пояснити мені цього не зміг", — сказав він.

За словами Хоренка, головнокомандувач мав робити відповідне подання, але сам Валерій Залужний відповів йому, що такого не робив.

"Не розумію, що сталося", — резюмував колишній командувач ССО.

Стосовно подальшої своєї долі Хоренко також не знає. Він лише запевнив, що "робитиме все для перемоги України".

Водночас Хоренко відмовився відповідати на запитання, чи мав він якийсь конфлікт з Офісом президента чи з кимось із командування, сказавши: "Нехай визначені особи дадуть на це відповідь".

Що кажуть на Банковій?

Оновлено. В Офісі президента заявляють, що Зеленський звільнив Хоренка за поданням міністра оборони Рустема Умєрова. Про це заступник керівника Офісу президента Роман Машовець сказав "Українській правді".

"Згідно з законом України про національну безпеку, командувачі видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за поданням міністра оборони України. Таке подання було отримано Офісом президента згідно з чинним законодавством", – сказав він.

Зазначається, що відповідне формулювання міститься в п. 5 ст. 16 закону "Про національну безпеку України".

У Міноборони теж прокоментували звільнення Хоренка

За словами голови Міністерства оборони України Рустема Умєрова, зараз генерал-майор потрібен на певному напрямку і продовжить службу в відомстві.

"Додатково коментувати причини та передумови зміни керівних військових посад під час війни — надавати підстави ворогові послаблювати Україну", — сказав Умєров.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму