USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський підписав закон, який відновлює спецперевірки кандидатів на посади суддів

Цим рішенням Україна виконала першу рекомендацію Європейської комісії для членства в ЄС
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9322, згідно з яким відновлюються спеціальні перевірки кандидатів на посади суддів. Законопроєкт №9322 повернуто до Верховної Ради із підписом глави держави 18 серпня, повідомляється на сайті парламенту.

Як зазначили у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК), такі перевірки комплексно здійснює низка державних органів.

"НАЗК же перевіряє, чи внесена людина до Реєстру корупціонерів, а також достовірність відомостей, зазначених у декларації. Перевіряється й відповідність витрат декларанта та членів його сім’ї на набуття активів доходам, отриманим законним шляхом за весь період життя", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Зеленський ввів нові санкції проти 178 осіб: У списку є українські судді-зрадники

Якщо Національне агентство з питань запобігання корупції встановить невідповідність майна доходам на більше ніж 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то орган, який здійснює призначення на посаду, відмовляє претенденту, додали в Нацагентстві.

20 серпня 2023 року цей законопроєкт набув чинності. Цим рішенням Україна виконала першу рекомендацію Європейської комісії для членства в ЄС. Враховано й рекомендації Венеційської комісії, які посилюють роль міжнародних експертів у відборі кандидатів.

Раніше

17 серпня Зеленський підписав закон про порядок добору суддів Конституційного суду. Він назвав закон одним із ключових для відкриття переговорів із Євросоюзом про вступ уже 2023 року.

Єврокомісія 17 червня 2022 року рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС і висунула сім умов для початку переговорів про вступ:

  • реформа Конституційного суду,
  • продовження судової реформи,
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП,
  • боротьба з відмиванням коштів,
  • втілення антиолігархічного закону,
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським,
  • зміна законодавства про нацменшини.
Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського