USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В українців є понад мільйон одиниць легальної та нелегальної зброї, – адвокат

Точне число нелегальної зброї підрахувати практично неможливо
пістолет
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

На сьогодні в Україні є понад мільйон одиниць легальної та нелегальної зброї. Це за оцінками експертів Організації Об'єднаних Націй, адже відкритої інформації з цього приводу немає. Про це заявив член Української асоціації власників зброї, адвокат Юрій Мінкін в ефірі UWN.

"Річ у тому, що нелегальну зброю, на жаль, підрахувати практично неможливо. Тобто експерти ООН, називаючи цю цифру – мільйон одиниць, мали на увазі, що, за якимись умовними даними, можна розрахувати, скільки цієї зброї взагалі може бути", – заявив він.

Мінкін пояснив, що є особи, які мають нелегальну зброю, але виключно тому, що у легальний спосіб далеко не всю зброю і далеко не всі громадяни можуть набути.

"З такими особами єдиний шлях нормальної роботи – це легалізація того, що можна легалізувати. Інша річ, що в будь-якій країні навіть там, де обіг зброї фактично заборонений, до прикладу Японія, криміналітет завжди матиме доступ до зброї, це треба зрозуміти", – додав адвокат.

За його словами, законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю, який планує розглянути Верховна Рада, може вкрай негативно позначитися на криміногенній ситуації в країні.

"Тому що дуже чітко простежуються інтереси Міністерства внутрішніх справ. Який інтерес у Міністерства внутрішніх справ і Нацполіції? У даному випадку досить жорстко цей законопроєкт змінює підходи навіть вже наявні до поняття зарядженої зброї. Наприклад, тепер пропонується навіть заборонити перевезення зброї зі спорядженим магазином, який лежить поряд і відповідно відповідальність за такі дії досить жорстка. Так само це знижує і зводить фактично до нуля можливість дати збройний відсіч, навіть якщо на особу нападають і вона у цей момент незаконно бере зброю", – підсумував Мінкін.

Законопроєкт про легалізацію зброї

Законопроєкт "Про право на цивільну вогнепальну зброю" ухвалили у першому читанні 23 лютого 2022 року – ця версія документа одразу містила чимало обмежень.

Наприклад, він забороняв під час воєнного стану носити будь-яку цивільну вогнепальну зброю за межами місця зберігання усім, крім військових та представників силових органів.

Проте у процесі підготовки до другого читання народні депутати запропонували понад 700 правок, але це додало до документа ще більше обмежень.

Водночас у дискусіях щодо легалізації зброї насамперед йдеться про короткоствольну вогнепальну нарізну, а інші види, окрім автоматичної, давно дозволені в Україні.

Так, у фінальній версії законопроєкту депутати пропонують дозволити українцям легально придбати вогнепальну короткоствольну зброю лише через п’ять років після закінчення воєнного стану. Це стосується лише тих громадян, кому виповнилося 30 років, та тих, які мають щонайменше п’ять років досвіду легального володіння іншим видом зброї.

Крім того, володіння довгоствольною нарізною зброєю пропонують дозволити лише з 25 років після проходження відповідних курсів, але у випадку придбання такої зброї до громадянина в будь-який час може прийти поліція з перевіркою.

Автори проєкту пропонують запровадити ці перевірки щонайменше один раз на три роки або за рішенням суду: власник зобов’язаний надати доступ до місця зберігання зброї, а у випадку порушень поліція видає припис за невиконання якого впродовж місяця власника позбавлятимуть права на володіння зброєю.

Також зазначається, що майбутні законні власники короткоствольної зброї зможуть носити її лише вдома або під час занять зі стрільби.

Ці вимоги не стосуватимуться травматичної вогнепальної зброї, якою можна володіти з 25 років і носити у будь-яких місцях.

Читайте також:
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg