USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Збільшили інтенсивність обстрілів: РФ щодня тероризує мирне населення Харківщини, Сумщини і Чернігівщини

Лише на Харківщині за цей тиждень через обстріли росіян загинули 12 осіб, 23 – поранено
руйнування

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Країна-агресорка РФ чи не щодня тероризує українські регіони обстрілами. Під ударами може бути кожен куточок України. Найбільше страждають від російських обстрілів Херсонщина, Дніпропетровщина, Запоріжжя та Миколаївщина.

Однак, на жаль, протягом останнього місяця збільшилися обстріли прикордонних областей – Харківської, Чернігівської та Сумської. Тут росіяни завдають авіаційних ударів по мирному населенню, використовують ударні безпілотники, балістичні ракети та ракетні системи залпового вогню.

Яка нині ситуація в прикордонних регіонах? 

Харківська область

"За останній місяць зафіксовано близько 140 обстрілів, 24 з них – ракетні. Ці обстріли призвели до руйнувань цивільних об’єктів. Окупанти використовують усе наявне в них озброєння, свідомо обираючи як цілі виключно цивільну інфраструктуру. Гинуть та зазнають поранень мирні люди. Це справжній тероризм", – відзначає очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Так, до прикладу, за тиждень (період з 8 травня 2023 року по 16 травня 2023 року) російські війська з артилерійських та мінометних установок 23 рази обстріляли Харківщину. За цей час загинули 12 осіб, 23 особи поранено, двоє з яких – діти. 

За минулу добу (16 травня) ворог обстріляв щонайменше 24 населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Ізюмського районів.

"Внаслідок обстрілу Куп'янська, на жаль, загинув цивільний чоловік 50 років. У с. Богуславка Ізюмського району ворожим обстрілом пошкоджено щонайменше три приватних житлових будинки, господарчі споруди та об'єкти інфраструктури", – повідомили в ОВА.

Сумська область

На Сумщині рятувальники ліквідували масштабне загоряння, спричинене ворожим ударом, 12 травня 2023 року
Джерело: Сумська ОВА

В Сумській ОВА констатують: за останній місяць ворог здійснив 439 обстрілів. Так, лише за тиждень (період з 8 травня 2023 року по 16 травня 2023 року) російські війська загалом з артилерійських та мінометних установок 110 разів обстріляли Сумщину. За останній тиждень обстрілам піддавалися Білопільська громада – 19 разів, Зноб-Новгородська – 10 разів, Юнаківська – 7 разів, Есманська, Шалигинська та Новослобідська громади – по 5 разів.

Протягом зазначеного тижня у Сумській області 1 людина загинула, ще двоє – поранено, в тому числі одна дитина.

"Під ворожим вогнем сьогодні (17 травня, – ред.) опинилися ще дві громади Сумщини. 14 вибухів пролунало у прикордонних населених пунктах Білопільської громади. Обстрілів зазнала сьогодні й Зноб-Новгородська громада. Зафіксовано артобстріл та обстріл з РСЗВ", – додали в ОВА.

Чернігівська область

"Більше ніж рік, як з Чернігівщини вигнали ворога. Та досі 49 населених пунктів області зазнають постійних обстрілів. Останнім часом ворог збільшив кількість атак: за останній місяць 35 обстрілів лише з авіації. Зруйноване житло, цивільна інфраструктура", – інформує очільник області В'ячеслав Чаус.

Так, до прикладу, за тиждень (період з 8 травня 2023 року по 16 травня 2023 року) російські війська з артилерійських та мінометних установок 29 разів обстріляли Чернігівщину. За цей період – троє загиблих і троє поранених. Усі вони – цивільні.

А сьогодні (17 травня, – ред.) у Семенівській ТГ внаслідок артобстрілу сталася пожежа фельдшерсько-акушерського пункту. Також нещодавно ворог частково зруйнував недіючу школу у Новгород-Сіверському районі. 

Україна після обстрілів

Зламати українців чи спричинити хаос РФ не вдається. Так, керівництво ОВА постійно перебуває на звʼязку та у чіткій координації з екстреними службами, силовим та військовим блоком, органами місцевого самоврядування. І у разі влучань, всі наслідки оперативно ліквідовуються, а постраждалі отримують відповідну допомогу.

До того ж, попри постійні обстріли, триває оперативне відновлення комунікацій та звʼязку. До прикладу, 17 травня фахівці "Харківобленерго" повернули живлення для мешканців села Первомайське Балаклійської громади Ізюмського району.

"Це село було знеструмлене з березня минулого року через значні пошкодження ліній електропередачі, завданих окупантами. Щоб повернути напругу споживачам, піротехніки ДСНС очистили 1,5 км мінних полів, а електрики відновили 11 км ліній електропередачі, замінили 12 опор та трансформатор", – розповів очільник області.

А лишень нещодавно з Польщі до України надійшло близько 1,5 тисячі тонн обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури. Серед наданого устаткування – генератори, трансформатори, ізолятори, залізобетонні опори, електричний кабель, а також системи аварійного живлення, роз’єднувачі та інші матеріали, необхідні для проведення ремонтних робіт.

На жаль, лише людські життя не можна відновити чи повернути.

У Генштабі постійно наголошують, що усі злочини Росії документуються та фіксуються належним чином правоохоронними органами. Тож, сподіваємось, РФ понесе відповідальність за всі зруйновані долі українців.

Читайте також:
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон