USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

"Укренерго" відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС

22.05.2023 12:41 101
Напередодні Запорізька АЕС вчергове була повністю знеструмлена через обстріли росіян
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

"Укренерго" відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС. Станція переходить на живлення від української енергосистеми, поінформували в компанії.

Напередодні в "Енергоатомі" повідомили, що Запорізька АЕС вже всьоме з початку окупації росіянами переходить в режим блекауту. Це загрожує аварією з радіаційними наслідками для всього світу.

"Внаслідок безглуздого терористичного обстрілу рашистами в ніч на 22 травня о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750 кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС", – розповіли у відомстві.

Вказано, що вже всьоме з початку окупації української станції росіянами (4 березня 2022 року), ЗАЕС переходить в режим блекауту.

В "Енергоатомі" попередили, що в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Ядерники побоюються аварії на ЗАЕС рівня Чорнобиля або Фукусіми

Ядерники побоюються аварії на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) і застерігають про небезпеку рівня Чорнобиля або Фукусіми. Водночас колектив очікує звільнення станції, яку Росія перетворює на військову базу, розповів в інтерв'ю "Голосу Америки" президент української державної атомної компанії "Енергоатом", оператора ЗАЕС Петро Котін.

За його словами, персонал і керівництво станції очікували, що деокупація може відбутися "до місяця", але ситуація триває вже понад рік. 

"Персонал просто в постійній надії, що деокупація нарешті станеться, і просто чекає та просить допомоги. Адже рівень божевілля в окупантів різний", – сказав посадовець.

І додав, що побоюється намірів і планів загарбників, оскільки на станції багато ядерного матеріалу – шість атомних енергоблоків, шість реакторів, заповнених паливом, ядерне паливо. Крім того, є шість заповнених басейнів відпрацьованого палива, кожен поруч із реактором. При їхньому пошкодженні можливий викид радіації.

"Залежно від масштабів пошкодження, може йтися про локальне забруднення або навпаки про масштаб Чорнобиля або розмір Фукусіми. А далі вже залежатиме лише від погодних умов і напрямку вітру, який розноситиме забруднення", – попередив Котін.

Новини за темою: Україна має виготовляти ядерне паливо для реакторів і знищити монополію "Росатому" в Європі, – Галущенко

Окупована Запорізька АЕС наразі – найнебезпечніший об'єкт у світі, – заступник голови ДАВЗ

Запорізька атомна електростанція під керівництвом російських окупантів стала найнебезпечнішим місцем у світі. Таку думку в ефірі UWN висловив заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук.

За словами експерта, наразі ситуація на Запорізькій АЕС є дуже загрозливою. 

"Звичайно, ситуація там (на ЗАЕС, – ред.) вкрай напружена, тобто ті люди, які працюють, їх недостатньо для підтримки гарантованого рівня безпеки. По-друге, вони працюють під тиском військових окупантів і, звичайно, вони можуть допускати помилки в роботі. На Запорізькій АЕС є дуже багато великої кількості ядерних матеріалів, ядерного палива і відпрацьованого ядерного палива, також радіоактивних відходів. Тобто це дуже небезпечний об’єкт, з яким необхідно поводитися вкрай професійно з абсолютним рівнем безпеки", – наголосив Максим Шевчук. 

Також, за словами заступника директора ДАЗВ, на ЗАЕС потенційно може трапитися набагато більша катастрофа, ніж Чорнобильська.

"Вважаю, що ситуація є дуже небезпечною, вона є такою з найпершого дня окупації Запорізької АЕС, тому що потенційно те, що може там трапитися, – це може бути і більша катастрофа, набагато більша, ніж Чорнобиль. Тобто це, на мою думку, зараз найнебезпечніший об’єкт у світі", – підсумував Шевчук. 

Ситуація на ЗАЕС

Від 4 березня 2022 року Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

З часу окупації на електростанції було шість відключень, а це дуже небезпечно для станції.

"Це ніби перший етап події, яка сталася на Фукусімі", – порівняв президент "Енергоатома".

Тоді під час землетрусу японська станція втратила зовнішнє живлення. А через 30 хвилин прийшло цунамі, і всі дизельні генератори, які підтримували живлення, затонули й перестали працювати. 

В ООН вже заявляли про готовність стати посередником у питанні демілітаризації ЗАЕС. Своєю чергою президент України Володимир Зеленський зазначав, Запорізька АЕС повинна повернутися під повний український контроль.

В СБУ тим часом повідомили про підозру нинішньому "очільнику" ЗАЕС Юрію Чернічуку, який до тимчасової окупації регіону обіймав посаду заступника головного інженера. 

Надії на МАГАТЕ 

Українські ядерники очікували "набагато більшого" від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі дуже допоміг у розв'язанні деяких проблем, які виникали на станції. Наприклад, звільнення в.о. гендиректора заводу. Його звільнили за три дні, і я не впевнений, чи був би він зараз живий, якби не Гроссі. Також на Запорізькій атомній електростанції зараз постійно присутні спостерігачі", – зауважив Котін.

Посадовець також підтримав ідею Гроссі про вільну від військових територію навколо ЗАЕС. Щодо цього тривають переговори, але рішення ще так і немає.

Читайте також:
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб