USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус

Тепер є лише два варіанти: або ви повністю придатні і проходите службу, як усі інші, або ж отримуєте статус "непридатного" і відправляєтесь додому
військові ВЛК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 4 травня, в Україні набув чинності закон №3621-IX, який передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний".

Що це означає?

Якщо ви військовослужбовець, якому було надано такий статус, – на вас чекає проходження повторної військово-лікарської комісії.

Після повторного огляду вас визнають або придатними, або непридатними до військової служби.

У випадку, якщо ви будете визнані непридатними, – вас буде звільнено з військової служби, а якщо придатними – продовжите службу, проте вже у статусі "придатного".

Те саме стосується і військовозобов’язаних. Якщо їх визнають непридатними – вони виключатимуться з військового обліку, а якщо придатними – будуть зобов’язані проходити службу.

Скільки часу дається на проходження повторної ВЛК?

Згідно із законом, такі громадяни повинні повторно пройти ВЛК протягом дев’яти місяців з дня, коли документ набирає чинності. Тобто до 4 лютого 2025 року.

Як визначатимуть придатність?

Після набрання чинності законом уряд має три місяці на прийняття відповідних нормативно-правових актів, які визначатимуть перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Як пройти ВЛК?

Запис через електронну чергу на ВЛК може відбуватись віддалено начальником медичної служби військової частини або безпосередньо в закладі охорони здоров’я посадовою особою медзакладу.

Віддалений запис на ВЛК працює так: начальник медичної служби військової частини направляє військовослужбовця на ВЛК. Заходить в систему е-Черги, робить там відповідний запит, вносить необхідні дані військовослужбовця, після чого запис потрапляє в електронну базу закладу охорони здоров’я. Далі секретар ВЛК закладу охорони здоров’я приймає цей запит, розписує необхідних для майбутнього пацієнта лікарів, виходячи з особливостей його захворювання, травми чи поранення. Кожен зі спеціалістів, який повинен оглянути військовослужбовця, не виходячи з кабінету, бачить усю завантаженість по днях і годинах на тиждень вперед.

Якщо ж військова частина не перейшла на віддалений запис на ВЛК і направляє військовослужбовця на ВЛК без запису, військовослужбовцю потрібно звернутись в реєстратуру закладу охорони здоров’я, де посадова особа медзакладу запише військовослужбовця до відповідних спеціалістів через електронну чергу.

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters