USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Україна отримала від Польщі майже 1,5 тисячі тонн обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури

Серед наданого устаткування – генератори, трансформатори, ізолятори, залізобетонні опори, електричний кабель
енергетика
Джерело: скріншот

Загалом з Польщі до України надійшло близько 1,5 тисячі тонн обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури. Про це повідомили в Міненерго.

Серед наданого устаткування – генератори, трансформатори, ізолятори, залізобетонні опори, електричний кабель, а також системи аварійного живлення, роз’єднувачі та інші матеріали, необхідні для проведення ремонтних робіт.

"Польща – не просто партнер, а один з найбільших друзів України, який з перших днів повномасштабної війни надавав нам всебічну підтримку. Усі види матеріалів, які передали польські партнери, використовуються українськими енергетиками для якомога оперативнішого відновлення об’єктів, що постраждали від російських атак", - підкреслив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Кабмін виділив кошти на будівництво та ремонт енергетики

Уряд виділив 5 млн гривень на проєкт з будівництва та ремонту енергетичної інфраструктури. Про це йдеться на сайті Кабміну.

Глава уряду Денис Шмигаль повідомив, що держава відновлюватиме енергетику за принципом build back better.

"Кошти спрямуємо Державному агентству відновлення та розвитку, яке працюватиме в координації з Міненерго, ДСНС, Генштабом ЗСУ та операторами критичної інфраструктури. Мета – відновлювати об’єкти енергетики так, щоб вони відповідали вимогам безпеки воєнного часу. Очікуємо вже найближчим часом побачити конкретні результати цієї роботи", – сказав Шмигаль.

Build Back Better – побудова кращого, ніж було.

Для швидкого відновлення енергетики Україні потрібно 17 млрд доларів

У січні стало відомо, що уряд має план для відновлення енергосистеми навесні та влітку. Йдеться про будівництво та розвиток децентралізованої генерації, якісну відбудову та захист мереж розподілу. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

"Україна пережила вже 13 велику повітряну атаку проти нашої енергосистеми… Цього разу головною ціллю ворога була високовольтна інфраструктура. Сили протиповітряної оборони збили більшість ракет. Проте маємо влучання в п’ять високовольтних підстанцій у Центральному, Південному та Південно-західному регіонах", – сказав він.

Голова уряду зауважив, що Україні цього року знадобиться додатково 17 мільярдів доларів для швидкого відновлення енергетики.

"Нам цьогоріч потрібно профінансувати величезний дефіцит бюджету в розмірі близько 38 млрд доларів. Ще 17 млрд доларів цього року необхідно для швидкого відновлення енергетики, гуманітарного розмінування, відбудови житла, критичної та соціальної інфраструктури. У форматі "фінансового Рамштайну" ми так само збираємо ключових фінансових донорів України, аби вся підтримка була системною, ефективною та прозорою", – наголосив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, зранку 26 січня армія РФ здійснила черговий масований ракетний обстріл України, якому передував обстріл іранськими "Шахедами" уночі. Усього було здійснено 55 пусків ракет, 47 ракет збили українські сили ППО. Про факти влучань повідомила влада Вінниччини, Одещини – там постраждали два об’єкти критичної інфраструктури. На Київщині також зафіксували влучання в об’єкт енергетики. Два вибухи прогриміли у Києві – у Дніпровському і Голосіївському районах.

За даними "Укренерго", українська енергосистема вже зазнала 13 ракетних атак Росії та 15 ударів безпілотниками по своїх об’єктах.

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець