USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Харкові затримали доцента університету, який корегував ракетні удари РФ та здавав позиції

Викладач фотографував місця влучання російських ракет і розповідав окупантам, де знаходяться військові та волонтери
СБУ затримала доцента у Харкові
Джерело: СБУ

У Харкові Служба безпеки України затримала доцента університету, який працював на російське ГРУ і коригував удари РФ по Харкову. 49-річного доцента одного з харківських університетів російська воєнна розвідка дистанційно завербувала після початку повномасштабного вторгнення. Про це інформує СБУ.

Серед основних завдань ворожого агента була фіксація наслідків ракетних та артилерійських ударів по одному з оборонних підприємств Харківщини, яке багато разів піддавалося обстрілам з боку російсько-окупаційних військ.

"Також зловмисник відстежував маршрути переміщення підрозділів ЗСУ та локації логістичних складів, у тому числі з боєприпасами та амуніцією українських воїнів", – заявляє спецслужба.

Ще одним його завданням було відстеження діяльності іноземних волонтерських організацій на території Харкова. Співробітники СБУ викрили агента воєнної розвідки РФ і затримали його у власному помешканні в обласному центрі.

Викладач регулярно листувався з окупантами

За матеріалами слідства, він передавав розвіддані до російського ГРУ через месенджер у вигляді текстових повідомлень та відміток на електронних картах. Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон та комп’ютерну техніку з доказами співпраці з агресором.

"На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)", – йдеться в повідомленні.

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Новини за темою: Передавав ворогу інформацію про українських патріотів і допомагав окупантам облаштовувати мінні поля: На Харківщині викрили ворожого поплічника

Збитки, які завдала Росія ракетними ударами по Харкову

На понад один мільярд доларів завдали шкоди росіяни, розгативши Харків. Такі цифри навів в ефірі каналу UWN ветеран російсько-української війни, депутат Харківської міськради Артем Ревчук. За його словами, про підрахунки стало відомо з останньої комісії міськради.

Харків постраждав найбільше з усіх міст, каже він. Понад 4,5 тисячі багатоквартирних будинків зруйновані, в основному це на Салтівці. Це мікрорайон величезний, там до широкомасштабної війни проживало 300 тисяч людей, до прикладу, він як Полтава, наголосив Ревчук.

Нагадаємо, українські правоохоронці викрили двох чоловіків, які навели російський комплекс "Іскандер" на кафе-магазин у селі Гроза у Харківській області. Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон.

Водночас покарання у вигляді 12 років за ґратами отримав інформатор Головного управління Генштабу збройних сил РФ (відомого як ГРУ). Зловмисник коригував російські ракетно-артилерійські удари по місцях масового скупчення людей у Харкові.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW