USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Законопроєкт про додаткове оподаткування банків: Чому фінустанови обкладуть новими стягненнями

Додатковий податок буде введений на три роки
Податки гроші кошти гривні_2
Джерело: відкриті джерела

Народні депутати фінансового комітету Верховної Ради України підготували законопроєкт про додаткове оподаткування банків. Сам текст законопроєкту буде опублікований невдовзі – він уже знаходиться на реєстрації у парламенті, пише Forbes.

Про що йдеться у документі

Ним передбачається, що податок на чистий процентний дохід сплачуватиметься банками додатково до податку на прибуток і одночасно з ним.

Він буде введений на три роки – з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2026 року включно.

Для чого вводити новий податок

Завдяки цьому, за словами голови профільного комітету Данила Гетманцева, державний бюджет зможе отримати 10 млрд гривень на рік.

Головна причина введення нового податку – надприбуток, які банки отримують попри війну.

Так, у першому півріччі процентні доходи банків сягнули 141 млрд гривень, з них 73,5 млрд гривень – коштом операцій із державними цінними паперами (ОВДП). Чисті процентні доходи, за словами Гетманцева, становили 93,6 млрд гривень, що майже на 75% більше за показник 2021 року.

За цей період сектор отримав 67,6 млрд гривень чистого прибутку (у січні – червні 2022-го було 4,6 млрд гривень збитку).

За таких темпів фінустанови мають усі шанси вже зараз перевершити річний історичний рекорд, встановлений у 2021-му – 77,5 млрд гривень. У також надуспішному доковідному 2019-му було 59,6 млрд гривень. 

Більша частина доходів сектора надходить від держави, оскільки він отримує відсоткові виплати за ОВДП Мінфіну та депозитними сертифікатами НБУ.

У травні ці джерела дали банкам 53% сукупних процентних доходів, зазначається у червневому звіті про фінансову стабільність Нацбанку. Крім цього надходження процентів від кредитів бізнесу становить близько чверті всіх процентних доходів, однак кожна пʼята гривня з них (понад 20%) – з бюджету через держпрограму "Доступні кредити 5–7–9%".

Такий податок – це норма у Європі

Додаткове оподаткування банків є у низці європейських країн: в Угорщині, Чехії, Литві, Італії, Іспанії.

Ситуація з надприбутками банківського сектора є швидше продуктом рішень регулятора, а не винятково підприємницького хисту банкірів, констатує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. 

Проте запроваджувати додатковий податок лише у 2024 може бути запізно.

"Доходи банків скоротяться наступного року після зниження ставки НБУ та зникнення "карткового туризму" після зниження готівкового курсу. Додайте сюди збитки від війни, які банки ще будуть визнавати за результатами стрес-тестів, і у 2024-му від цих надприбутків залишиться не так і багато", – пояснив Демків.

Нагадаємо, ми писали, що міністр фінансів Сергій Марченко заявляв: Війна переходить у стадію війни на виживання: виживе той, хто витримає цей марафон.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків