USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Раді пропонують посилити відповідальність за порушення ПДР з дітьми

Загибель у ДТП є найпоширенішою причиною смерті дітей віком 5–14 років та молоді віком 15–29 років
автофіксація
Автофіксація порушень ПДР
Джерело: відкриті джерела

В Україні пропонується підвищити штрафи за порушення правил ПДР із залученням дітей. Відповідний законопроєкт внесли до Верховної Ради. Документ з’явився на сайті парламенту.

Автор законопроєкту пропонує підвищити штрафи для тих українців, які порушують ПДР перебуваючи в авто з малолітніми або неповнолітніми дітьми.

Такі порушення можуть передбачати штраф у розмірі близько 850 гривень чи громадські роботи на термін від 20 до 40 годин.

Такими нововведеннями пропонується доповнити статтю 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Комітет молоді та спорту вже рекомендував ухвалити за основу такий документ.

У супровідних документах зазначається, що загибель у ДТП є найпоширенішою причиною смерті дітей віком 5–14 років та молоді віком 15–29 років.

Штрафи за порушення ПДР у режимі автофіксації 

За неповний 2022 рік (з травня, коли поновили свою роботу) камери автофіксації виявили понад 2 085 203 порушень ПДР. Водіям нарахували понад 382 млн гривень штрафів. Про це інформує сервіс, що надає доступ до державних даних з основних публічних реєстрів для громадян та бізнесу, Opendatabot.

"Загалом системою автофіксації було засвідчено майже вдвічі менше порушень, аніж у 2021 році. Проте варто зазначити, що від перших днів великої війни й до середини травня камери не працювали", – йдеться в повідомленні.

Одразу після відновлення роботи на початку літа (червень – липень) камери зафіксували 32% порушень від всіх, виявлених за 2022 рік. У середньому щомісяця фіксувалося понад 300 тисяч постанов саме камерами.

"Попри очікування російської пропаганди, блекаути не призвели до збільшення порушень на дорогах. Місяці найбільш активних обстрілів цивільної інфраструктури – листопад та грудень – виявилися "найтихішими", – зазначають в Opendatabot.

У листопаді камерами автофіксації виявили близько 90 тисяч порушень ПДР, що у 3,5 раза менше, ніж на початку літа, після відновлення роботи камер. У грудні кількість постанов зменшилась ще на третину – до 64 тисяч. У середньому за червень – жовтень камери фіксували по 260 тисяч порушень.

Для порівняння, у 2021 році піковими місяцями були вересень і жовтень – понад 400 тисяч постанов на місяць. Якщо в першому півріччі 2021 року середня кількість постанов становила 110 тисяч, то в другому півріччі ця цифра збільшилася майже втричі – аж до 320 тисяч постанов на місяць.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР