USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт

ТЦК матимуть право накладати штраф на тих, хто не оновить свої військові дані
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні планують істотно посилити покарання за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації. А ще – значно розширити повноваження Терцентрів комплектування. Задля цього у Раді продовжується робота над законопроєктом №10379. Документ вже пройшов перше читання. Нині ж комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував законопроєкт №10379 до ухвалення в цілому. Звісно ж, з низкою змін.

Що готують для тих, хто ухиляється від мобілізації, розбираємо далі.

Заочні штрафи 

Як розповів народний депутат Андрій Осадчук, зараз, згідно з чинним законодавством, ухилянтів від військової служби не можуть притягнути до адміністративної відповідальності в разі їх відсутності. Нині ж цю норму хочуть прибрати, а новий законопроєкт дозволить військкоматам отримати право притягати громадян до адміністративної відповідальності без потреби звернення до суду.

Отже, якщо особа не оновила дані, не повідомила ТЦК про зміну персональних даних (якщо ці дані відсутні стосовно неї в електронних реєстрах), не з'являється за повісткою чи вчинила інше порушення за цими статтями, то Терцентр комплектування зможе винести постанову про накладення штрафу без складання протоколу.

Разом із тим у ТЦК мають бути підтвердні документи про отримання виклику. Які саме це документи – у законопроєкті не конкретизовано. 

Якщо людина не сплатить штраф, військкомат звернеться до виконавчої служби, яка може заблокувати її рахунки або арештувати майно. Якщо ж чоловіку заблокують єдиний рахунок, з якого він отримує зарплату, то він буде змушений звернутися до Територіального центру комплектування і це сприятиме більш активній мобілізації.

"Тобто схема така, що ТЦК отримає право виписувати відразу постанову про притягнення до відповідальності. Направляє вам. Якщо ви її не сплачуєте, відповідно – виконавча служба, блокування рахунків і так далі", – зауважив депутат.

Отже, якщо чоловік не зможе сплатити штраф і йому заблокують єдиний рахунок, на який йому надходить зарплата, він буде змушений піти до Терцентру комплектування. Таким чином мобілізація піде значно активніше.

Але.

Ця норма, як зауважує сам нардеп, не є досконалою і викликає низку побоювань. Насамперед така норма дозволить ТЦК штрафувати всіх громадян призовного віку, які порушували вимогу повідомляти військкомат про суттєві зміни (зміни адреси проживання, отримання документів про освіту, закордонного паспорта).

"Наскільки я читаю закон, то в принципі можна оштрафувати всіх... Я думаю що 99% чоловіків призовного віку за останні 10–20 років – вони мали подібні ситуації, вони абсолютно нормальні. І щось мені підказує, що протягом семи днів після виникнення таких обставин ніхто не біг у військкомат і не повідомляв про це", – розповів нардеп.

Нові суми штрафів

Власне, на цьому нововведення не закінчуються. Зростає і розмір самих штрафів.

До прикладу, нині порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тепер новий законопроєкт, як відомо, передбачає суттєве підвищення штрафів для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Зазначимо, що зміни до другого читання до КУпАП також передбачають, що адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Арешт скасовується

Варто зауважити, що в початковій версії проєкту закону, яку вносив уряд, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема відмову від проходження медогляду, пропонувалося встановити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Але комітет виключив цю норму.

Мобілізація в Україні

Зауважимо, що в травні відбудеться низка змін, що стосуються мобілізації в Україні. Зокрема, 4 травня набув чинності закон, який передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний". Тепер є лише два варіанти: або ви повністю придатні і проходите службу, як усі інші, або ж отримуєте статус "непридатного" і відправляєтесь додому.

З 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію. Основні пункти документа ми роз'яснювали тут. Тоді ж, з 18 травня, у форматі застосунку також запрацює електронний кабінет військовозобов'язаного, який можна буде завантажити на гаджет. 

Насамкінець додамо, що мобілізація та воєнний стан в Україні, відповідно до законодавства, діють до 13 травня цього року. Ймовірно, що мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжать і після 13 травня. На початку місяця Верховна Рада має розглянути чергове їхнє продовження ще на 90 днів, – таким за законодавством є граничний термін пролонгації. 

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК