USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Європарламент продовжив угоду про безмитну торгівлю з Україною ще на рік

Це робиться для підтримки економіки нашої країни
Європарламент
Будівля Європарламенту
Джерело: відкриті джерела

Європейський парламент продовжив угоду з безмитної торгівлі з Україною на рік – до 6 червня 2024 року. Термін нинішньої угоди спливає менш ніж через місяць – 5 червня. Про це йдеться на офіційному сайті ЄП.

За відповідне рішення проголосували 537 євродепутатів, проти – 42 і 38 – утрималися.

Подробиці угоди про безмитну торгівлю

У прийнятому документі нагадується, що Україна у червні 2022 року отримала статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу. Крім того, Рада Європи у своїх висновках від 21 жовтня 2022 року та від 9 лютого 2023 року підтвердила готовність надалі надавати Україні потужну політичну та економічну допомогу.

Тож Європейський Союз на прохання України спростив логістику для поставок української продукції та створив "коридори солідарності" для експорту українських товарів на світовий ринок в умовах блокади Чорноморських морських портів України, розпочатої РФ.

Новини за темою: Вступ до ЄС не буде легким шляхом для України, знадобляться роки переговорів та реформ, – євродепутатка Кальюранд

Надалі Євросоюз поглибив правила лібералізації торгівлі з Україною, передбачені двосторонньою Угодою про асоціацію. 30 травня 2022 року були затверджені регуляторні правила щодо тимчасового пільгового режиму такої торгівлі. Вони набули чинності 4 червня 2022 року та діятимуть до 5 червня 2023 року.

Що передбачено угодою до 6 червня 2024 року

Передбачено:

– тимчасове скасування всіх митних зборів відповідно до Статті IV Угоди про асоціацію між ЄС і Україною та відповідно до правил поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ).

Вони стосуються двох категорій продукції: фруктів та овочів, а також агропромислових товарів і товарів переробки сільськогосподарської продукції.

Що стосується скасування торговельних тарифів щодо промислових товарів – то ця категорія відсутня у нинішній угоді, оскільки є суб’єктом застосування нульових тарифів з 1 січня 2023 року.

Доповідач з питання Угоди про безмитну торгівлю з Україною Сандра Калнієте у своєму виступі наголосила, що це допоможе Україні покращити економічну ситуацію.

"Я рішуче підтримую відновлення заходів лібералізації торгівлі, які зараз допомагають забезпечити продовження української торгівлі в умовах жорстокої війни, спричиненої Росією. Ці заходи мають ключове значення для посилення стійкості України, оскільки ми працюємо над поступовою інтеграцією України до внутрішнього ринку ЄС. Наша солідарність з Україною є послідовною, прозорою та непохитною і її ще більше підкріпив статус кандидата на вступ України до ЄС. Майбутнє України – в Європейському Союзі", – наголосила вона.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот