USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Вступ до ЄС не буде легким шляхом для України, знадобляться роки переговорів та реформ, – євродепутатка Кальюранд

Марина Кальюранд
Євродепутатка Марина Кальюранд
Джерело: відкриті джерела

Яким буде шлях України до Європейського Союзу та НАТО? Якою має бути завершення війни між Україною та Росією? Чи втомились у Європі від війни? А ще – санкції проти Росії, заборона в'їзду росіян до Естонії, трибунал над Путіним та п'ята стаття колективного договору Північноатлантичного альянсу. Про це і не тільки про це – в ексклюзивному інтерв'ю євродепутатки від Естонії Марини Кальюранд для проєкту Euro Week на телеканалі Ukraine World News

Про політику новообраного уряду Естонії

Зовнішня політика Естонії з часів відновлення незалежності завжди була проєвропейською. Ми протрансатлантичні та підтримуємо всіх наших партнерів у їхніх реформах.

Щодо України – немає питань, це загарбницька війна, яку розпочала Росія. Вона порушує міжнародне право, міжнародний світовий порядок і статут ООН. Тому немає жодних сумнівів, що повна підтримка естонського уряду, суспільства триватиме.

Про заборону в’їзду росіян до Естонії

Щодо росіян, які сьогодні тікають з РФ і хочуть поїхати до Естонії, у нас є деякі гуманітарні винятки. Тому що є люди, чиї сім’ї перебувають тут, є люди, які мають постійне місце проживання в Євросоюзі, які мають постійний дозвіл на проживання в Естонії.

Тому, звичайно, вони мають право приїхати сюди, але зараз не час для туризму, не час просто безпідставно приїжджати до Естонії. Під час війни мають бути обмеження. Ми будемо дотримуватись цього, поки вона триває.

Про приєднання України до Євросоюзу і НАТО

Якби не було війни, ми б сьогодні не обговорювали ні статус кандидата, ні членство України в ЄС, це через війну. Отже, ви маєте право стати країною-кандидатом і почати переговори про приєднання. Так, з кров’ю, зі смертю вашого народу та зі стражданнями – це реальність.

Тому я можу сказати лише одне: ЄС не буде легким шляхом для України, ви повинні відповідати Євросоюзу. Тому що Україна – велика нація, 40 мільйонів – це дуже вплине на Європейський Союз, коли ви станете членами.

Я дуже сподіваюся, що це станеться незабаром, але я не наївна. Я знаю, що знадобляться роки переговорів, реформ, узгодження вашої правової системи і системи Європейського Союзу, а також отримання політичної підтримки, тому що членство в ЄС можна отримати лише за умови консенсусного рішення членів Євросоюзу.

Ви бачили, як важко було отримати статус кандидата. Ви просили в березні, а отримали тільки в червні, а статус кандидата з юридичної точки зору – це сильна політична заява і не більше. І навіть для надання статусу кандидата знадобилися місяці переговорів між державами-членами.

Про бачення в ЄС перемоги України

Щодо перемоги я згодна, що це те, на що Євросоюз має звернути увагу, бути дуже сильним у формулюваннях і бути дуже сильним, висловлюючи своє одностайне розуміння.

Для нас в Естонії не може бути іншої перемоги, окрім перемоги на українських умовах. Перемоги не може бути без відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, без притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах – не лише тих, хто діяв на території України, а й тих, хто сидить у парламенті. Має бути міжнародний трибунал, ми підтримуємо це на сто відсотків, але, я думаю, що ми повинні почути більше від інших держав-членів, що вони однаково розуміють перемогу і те, як ми її бачимо.

Про відчуття війни в Євросоюзі і допомогу Україні

Не всі в ЄС так обізнані про війну і страждання України, як ми в Балтії. Тому в деяких країнах люди втомилися від війни, вони звикають до війни. Вони прокидаються, бачать, що війна йде, і забувають про неї, вони йдуть на роботу, їх хвилюють ціни на енергоносії, продукти харчування, вони хвилюються про медичну допомогу, освіту і хочуть повернутися до повсякденного життя.

Відчуваю, що втома наростає і я не вважаю європейців поганими людьми, але вони звикають, що війна є, вони звикають, що українців вбивають щодня – і це найгірше в нинішній ситуації. Це найгірше у ставленні до війни, тому що як я кажу своїм колегам в Естонії, а також у Європарламенті: "Ми не вмираємо, ми просто не можемо втомитися, тому що ми лише підтримуємо, а ви боретеся".

Новини за темою: Росія тільки й чекає на те, що ми відійдемо вбік і залишимо Україну одну, – євродепутат Ауштрявічус в інтерв'ю UWN

Про санкції і ізоляцію Росії від усього світу

З кожним пакетом санкції стають все складніші і складніші. Вони також рухаються за згодою держав-членів, неможливо було запровадити такий же пакет, скажімо рік тому, тому що не було повної згоди держав-членів, тому війна тримає.

Росія досі отримує фінансову вигоду, вона все ще продає свою продукцію, ми також бачимо, що не всі країни діють так само, як ЄС чи США, ми не впевнені щодо дій Китаю та Індії. Тож для мене величезною проблемою є те, що Росія не є повністю ізольованою міжнародною спільнотою.

Це не війна в Європі, це глобальна війна, тож і дії не можуть бути лише європейськими, а мають бути глобальними.

Так, Організація Об'єднаних Націй засудила загарбницьку війну і отримала величезну підтримку держав – членів ООН. Але наступний крок, наприклад, притягнення Путіна до відповідальності – щось ми не бачимо такої величезної підтримки.

Євросоюз запропонував запровадити трибунал, побачимо, наскільки це буде підтримано іншими країнами, ЄС виступив проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх, які відбудуться наступного року в Парижі. Знову ж таки залишається побачити, наскільки єдиним буде Євросоюз щодо цього, але нам також потрібна підтримка інших країн, не лише Європейського Союзу.

Я б сказала, що з кожним пакетом ми просуваємося настільки далеко, наскільки можемо досягти консенсусу. З точки зору Естонії та з моєї особистої як члена Європейського парламенту, звичайно, я б хотіла бачити більш жорсткі санкції. Я вважаю, що повне ембарго на все енергопостачання, імпорт енергоносіїв з Росії мало б бути правильною відповіддю, якщо не в квітні, то, скажімо, не пізніше серпня – вересня минулого року. На жаль, цього не сталося, тому що це реалії політик, це те, наскільки далеко готові зайти всі країни-члени для пошуку консенсусу.

Про відповідальність керівництва Росії за злочини в Україні

Я не думаю, що Путін буде в Гаазі, або ми затримаємо його і побачимо на суді в Гаазі. Але навіть за його відсутності важливо мати судові процеси, мати рішення для засудження та притягнення до відповідальності.

Це важливо для вашого народу. Померлих не поверне до життя, пораненим це не допоможе, але це покаже, що у світі ще є порядність і справедливість. Це важливо для вас, це важливо глобально, тому що навіть ті країни, які вважають агресію Путіна європейською справою, повинні розуміти, що це може статися і в їхніх країнах, будь то Латинська Америка, Тайвань, Африка.

Якщо ми не притягнемо Путіна до відповідальності, знайдуться інші, які можуть наслідувати його приклад, тому це важливо для міжнародної спільноти і я б також сказала, що це важливо для росіян, тому що є велика кількість росіян, які підтримують Путіна, і вони повинні бачити якою є реальність.

Як німці наприкінці Другої світової війни, яких відвезли в місця Голокосту, де вони могли переконатися, що Голокост був реальним, так само має пройти міжнародний трибунал, щоб росіяни побачили, що всі злочини, скоєні проти України та українців, проти армії, мали місце. І в Ірпені та Бучі це були справжні страждання людей, а не актори, як російська пропаганда говорить. Тому цей суд нам потрібен і для росіян, щоб розірвати коло пропаганди та промивання мізків.

Воєнні злочини росіян – що може зробити ЄС?

Ми можемо допомогти доказами та документами, які знадобляться для подальших судових процедур, тому що я можу тільки уявити, скільки наразі роботи у ваших прокурорів.

Тому важливо, щоб приїхали допомагати прокурори Міжнародного кримінального суду, а також країн – членів Євросоюзу. Юристи, юридичні експерти держав – членів ЄС мають приїхати, щоб допомогти вашим прокурорам у пошуку доказів, тому що одного разу вони зможуть пред’явити ці докази проти злочинців, проти тих, хто вчинив ці злочини.

Коли я була в Бучі та в Ірпені, я особисто бачила братську могилу, місце на церковному подвір’ї, де поховано майже 300 мирних жителів, я бачила, як ретельно ваші експерти та міжнародні експерти працювали над ексгумацією, щоб зібрати якомога більше доказів і зробити це так, щоб докази могли бути використані для судових процедур.

Отже, ми можемо зробити дві речі: ми маємо засудити, ми повинні робити політичні заяви і ми маємо допомогти практично у зборі доказів і необхідних даних, притягнути винних до відповідальності.

Про безпеку: Чи прийде НАТО на допомогу Естонії?

Ми є частиною НАТО і у нас немає жодних питань щодо статті 5 "Колективної оборони альянсу". Таким чином, ми робимо внесок у місії, в яких бере участь блок, у навчання, різні сфери співпраці, так само ми не маємо жодних сумнівів, що за потреби ст. 5 працюватиме і за потреби союзники будуть тут в Естонії.

Допоможуть нам, будуть стояти поряд з нами, тому що ми це бачимо вже сьогодні. Ми маємо постійну присутність інших союзників по НАТО на нашій території, у нас є повітряне спостереження, яке забезпечується НАТО, оскільки ми не маємо власного потенціалу повітряного спостереження.

Отже, наші союзники, бійці захищають естонське небо вже багато років, наші військові тренуються разом один з одним, у нас є центр передового досвіду Північноатлантичного альянсу з кіберзахисту, так що сумнівів немає і ніхто в Естонії не сумнівається, що в разі кризи буде активована стаття 5 і союзники стоятимуть поруч із нами, якщо нам доведеться воювати з Росією.

Новини за темою: ЄС повинен буде розробити загальний план післявоєнної відбудови України, – віцепрезидент GLOBSEC BRUSSELS Роланд Фройденштейн

 

Читайте також:
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW