USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як отримати статус УБД під час війни: Куди йти та які документи брати?

Зауважимо, що статус учасника бойових дій та учасника війни – різні поняття
убд
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад мільйон захисників стали на захист України. Продовжують звільняти окуповані території і нині. Тепер демобілізація військовослужбовців відбувається переважно через стан здоров'я внаслідок поранень, отриманих під час участі у бойових діях.

Тож як отримати статус УБД, хто має право, куди звертатися і який необхідно перелік документів – розбираємо далі.

Хто має право отримати статус УБД?

В Мінветеранів розповідають, що після 24 лютого 2022 року право на статус УБД мають:

  • військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального транспорту, Управління Державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації
  • поліцейські
  • особи рядового, начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної кримінально-виконавчої служби
  • співробітники Служби судової охорони
  • особи, які з 24 лютого по 25 березня 2022 року відповідно до Закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" або у складі добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, Держприкордонслужбою, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими утвореними відповідно до закону військовими формуваннями брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України.

Куди звертатись?

Рішення про надання статусу УБД військовослужбовцям, поліцейським та особам рядового та начальницького складу ухвалюється відповідними комісіями, створеними в Міноборони, МВС, Мін'юсті, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, СЗРУ, Держприкордонслужбі, Держспецтрансі, УДО, Держспецзв'язку, ДСНС.

Для цього командири військових частин (органів, підрозділів) упродовж 30 календарних днів з дня участі військовослужбовця, поліцейського або особи рядового та начальницького складу у виконанні бойових (службових) завдань, у проведенні розвідувальних заходів, отримання травм (поранень, контузій, каліцтв) зобов'язані подати на розгляд відповідної відомчої комісії, відповідний документ.

У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) документу військовослужбовець, поліцейський або особа рядового та начальницького складу може самостійно звернутися до відповідної комісії.

Зауважимо, що отримати статус УБД через "Дію" наразі неможливо.

Перелік документів

У серпні 2023 року Кабмін своєю постановою №887 спростив процедуру отримання статусу УБД та запровадив форму довідки про безпосередню участь в обороні України.

Щоб отримати статус УБД після звільнення, звільнена з військової служби особа повинна звернутися до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку з такими документами:

  • заява щодо розгляду питання отримання УБД;
  • згода на збір та обробку персональних даних;
  • засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України;
  • документ про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • два кольорових матових фото 3х4.

Після цього ТЦК звертається з запитом до військової частини для скерування до військкомату пакета документів. Після оформлення комплекту документів ТЦК скеровує їх на опрацювання Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій. Ця комісія повинна розглянути та ухвалити рішення щодо статусу УБД протягом 30 днів.

Щоб отримати статус УБД доброволець, який захищав Україну в період від 24 лютого до 25 березня 2022 року, повинен подати до міжвідомчої комісії довідку, видану командиром військової частини, у взаємодії з якою боєць сам або у складі добровольчого формування захищав державу.

Якщо такої довідки немає, то треба подати нотаріально завірені свідчення про період безпосередньої участі у війні. Їх мають дати троє або більше свідків серед військовослужбовців, які вже отримали УБД. Одним зі свідків має бути командир підрозділу добровольця.

Добровольці, які не мають довідки та які отримали поранення, контузію, каліцтво, через що вони далі не можуть служити, мають подати:

  • нотаріально завірені свідчення про період безпосередньої участі у захисті України від не менш ніж двох військовослужбовців, які мають статус УБД
  • медичні документи, що підтверджують наявність поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час участі у війні.

Ухвалити рішення про надання статусу УБД чи відмовити в ньому комісія повинна протягом місяця.

Зауважимо, у законі немає норми для отримання статусу УБД тими, хто добровільно брав чи бере участь в бойових діях після 25 березня 2022 року. Тож для отримання такого статусу доброволець повинен бути офіційно оформленим у військовій частині як військовослужбовець.

Важливо

Учасник бойових дій та учасник війни – різні поняття та мають різний спосіб оформлення. Ті, хто має статус учасника війни та статус учасника бойових дій, отримують різні виплати. 

Учасник бойовий дій – особа, яка брала участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань усіх видів і родів військ Збройних сил чинної армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і в мирний час.

До учасників бойових дій належать:

  • військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил тероборони) ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПСУ, Державної спеціальної служби транспорту;
  • військовослужбовці військових прокуратур;
  • особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення АТО центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи;
  • поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці МВС, Управління держохорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної пенітенціарної служби;
  • особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО у період її проведення;
  • особи, які від 24 лютого до 25 березня 2022 року у складі добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, МВС, ДПСУ, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими утвореними брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Учасниками війни визнаються військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу у Збройних силах колишнього СРСР, трудівники тилу, а також інші особи, передбачені законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (стаття 8)". Перелік всіх осіб, які належать до учасників війни, закріплений у статті 9 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Цей перелік дуже об'ємний.

Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні