USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росіяни готуються перевести 4-ий енергоблок ЗАЕС у стан гарячого зупину, - МАГАТЕ

У червні "Енергоатом" уклав договір страхування на понад 5 млрд грн щодо всіх чотирьох атомних станцій України
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжують моніторити ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Про це повідомляє пресслужба організації.

Так, експерти досі не виявили слідів вибухівки, але також не мали можливості обстежити дах енергоблоків.

"Станція окремо готується до переведення 4-го реакторного блоку з холодного зупину на гарячий – після чого 5-й енергоблок, який зараз перебуває в режимі гарячого зупину, буде переведено на холодний зупин для проведення профілактичних робіт, які можливі лише при холодному зупині. Інші блоки залишаються в холодному режимі", – йдеться в повідомленні.

Водночас станція використовує пару, яку виробляє один із енергоблоків у стані гарячого зупину, для підтримки безпеки, в тому числі обробки рідких радіоактивних відходів, зібраних у резервуарах, додає МАГАТЕ.

Новини за темою: Експертів МАГАТЕ допустили на кілька об'єктів ЗАЕС, крім даху. Вибухівки не виявлено, - Гроссі

Також МАГАТЕ "наполегливо закликає" ЗАЕС дослідити можливість встановити зовнішній котел для вироблення необхідної пари, щоб перевести всі енергоблоки в стан холодної зупинки.

Крім того, агенство посилається на розпорядження українського Держатомрегулювання про обмеження роботи всіх шести енергоблоків станції до режиму холодного зупину.

"Енергоатом" пояснив, чи отримає Україна страхове покриття

Укладений НАЕК "Енергоатом" страховий договір щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на українських АЕС передбачає відкладальні умови щодо окупованої росіянами ЗАЕС, оскільки вона не контролюється українським оператором. Про це напередодні повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом".

У компанії нагадали, що у червні уклали договір страхування на понад 5 млрд грн щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях України. У ньому, зокрема, зазначається, що страхове покриття по Запорізькій АЕС надається з відкладальною умовою після звільнення станції від окупантів, оскільки наразі вона не контролюється Україною та єдиним легітимним оператором – ДП "НАЕК "Енергоатом".

"Енергоатом не контролює дії окупантів та не здійснює управління реакторними установками відповідно до вимог українського ядерного законодавства, а відтак і не може нести відповідальність за всі ядерні ризики, які можуть виникнути на окупованій ЗАЕС", – наголосили в компанії.

Новини за темою: Окупанти планують забрати житло у мешканців Енергодару, щоб віддати росіянам, які працюватимуть на ЗАЕС, - ГУР

Стосовно усіх інших вітчизняних АЕС, які працюють на підконтрольній Україні території, страхування за ядерну шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, діє повною мірою.

"Подібні виключення щодо воєнних причин ядерних інцидентів діяли і в попередніх страхових угодах Енергоатома, та є стандартною світовою практикою", – підкреслили в "Енергоатомі".

Компанія наголошує, що не підлягають обов’язковому відшкодуванню випадки заподіяння ядерної шкоди внаслідок ядерного інциденту, який спричинений, зокрема, воєнними діями, збройними конфліктами, громадянською війною, повстаннями, політичними або громадянськими заворушеннями, страйками, терористичними актами відповідно до норм чинного законодавства.

Новини за темою: Окупанти збираються перевести енергоблок №4 на ЗАЕС у стан "гарячого зупину". Пояснюємо, що це таке і чи підвищиться загроза вибуху
Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ