USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ

Ядерна безпека на ядерному об'єкті залишається нестабільною
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Усі шість енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) перевели у стан "холодного зупину" вперше з 2022 року. Про це повідомили у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Зазначається, що у п'ятницю, 12 квітня, окупаційна влада розпочала переведення енергоблока №4 Запорізької АЕС у стан "холодного зупину", який завершився сьогодні вранці. До цього росіяни вдалися після закінчення опалювального сезону в окупованому місті Енергодар.

"Я вітаю цей крок, який Агентство рекомендувало протягом певного часу, оскільки він підвищує загальну безпеку об'єкта. Агентство продовжуватиме уважно стежити за експлуатаційним станом Запорізької атомної електростанції та надавати технічно життєздатні альтернативи в контексті швидких змін та викликів", – зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

В Агентстві додали, що з вересня 2022 року Запорізька АЕС не виробляла електроенергію, однак з жовтня 2022 року принаймні один генератор станції залишався у стані "гарячого зупину", зокрема, задля роботи централізованого опалення, а також  технологічної пари для переробки рідких відходів на майданчику.

"Рішення про холодний зупин усіх шести енергоблоків є позитивним саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але воно не вирішує фундаментальної проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека на цьому великому ядерному об'єкті залишається дуже нестабільною", – пояснив Гроссі.

Вранці 13 квітня група експертів МАГАТЕ, що перебувала на місці, почула шістнадцять вихідних ударів з артилерії — деякі лунали з близької відстані, інші трохи далі.

Варто зазначити, що Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) раніше видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму "холодного зупину".

В чому різниця між "холодним" і "гарячим" зупином?

"Холодний зупин" є безпечним стан ядерного реактора, коли він заглушений за низького тиску та низької температури охолоджувальної води. Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. Він може перебувати в такому стані нескінченно довго за умови під’єднання до енергоживлення.

У "гарячому зупині" додатково із зовнішнього контуру відбирається перегріта вода (близько 280°C). Її використовують у системах централізованого опалення взимку, а також у системах гарячого водопостачання ЗАЕС та Енергодара впродовж усього року. Це робиться за допомогою помп, які працюють від зовнішньої електроенергії.  

Окупація АЕС

Запорізька атомна електростанція перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину".

Додамо

На початку тижня в МАГАТЕ повідомили, що на навчально-тренувальний центр ЗАЕС, який знаходиться на прилеглій до атомної станції території, здійснив атаку безпілотник. 

Тоді представник ГУР МО України Андрій Юсов повідомив, що окупанти вирішили зімітувати удар дронами по ЗАЕС і спробували звинуватити у цьому Україну.

Також нагадаємо, що 23 березня Запорізька атомна електростанція опинилась на межі блекауту.

Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ