USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції

Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

У зв’язку з тим, що всі шість енергоблоків перевели у стан "холодного зупину", тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція перейшла у більш безпечний режим. Про це заявив експерт із ядерної енергетики, очільник державної інспекції ядерного регулювання у 2017–2021 роках Григорій Плачков в ефірі UWN.

"Дійсно, коли атомні енергоблоки знаходяться в стані "холодного зупину" – це більш безпечний режим роботи, тому що коли один енергоблок знаходився в стані "гарячого зупину" – це від 5% до 10% його потужностей, для охолодження цього енергоблоку треба більша охолоджувальна спроможність. Тому коли всі шість атомних енергоблоків знаходяться у стані "холодного зупину" – це дійсно більш безпечний стан", – каже він.

Можливі провокації з боку РФ

Плачков зазначив, що заява російського диктатора Володимира Путіна, що до 40-річчя під'єднання Запорізької атомної електростанції вони будуть намагатися запустити один енергоблок – це тривожний дзвінок.

"Тому що, по-перше, персоналу там немає ліцензованого, він є, але його недостатньо. По-друге, куди вони будуть видавати цю електроенергію. Тому там досі залишається багато безпекових питань", – пояснює експерт.

Він додав, що після зруйнування і підриву греблі Каховського водосховища – це достатньо великі ризики, оскільки відсутня вода. І можуть піти якісь непроєктні або запроєктні події на атомних енергоблоках, тому що паливо в активних зонах залишається і гріється і необхідно 24 на 7 відводити залишкове тепло від реактивних реакторів.

В чому різниця між "холодним" і "гарячим зупином"?

"Холодний зупин" є безпечним станом для ядерного реактора, оскільки він заглушений за низького тиску та низької температури охолоджувальної води. Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. Він може перебувати в такому стані нескінченно довго за умови під'єднання до енергоживлення.

У "гарячому зупині" додатково із зовнішнього контуру відбирається перегріта вода (близько 280°C). Її використовують у системах централізованого опалення взимку, а також у системах гарячого водопостачання ЗАЕС та Енергодара впродовж усього року. Це робиться за допомогою помп, які працюють від зовнішньої електроенергії.  

Передісторія

У п'ятницю, 12 квітня, окупаційна влада розпочала переведення енергоблока №4 Запорізької АЕС у стан "холодного зупину". Таким чином у такий стан були переведені усі шість енергоблоків.

Станція перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі. З вересня 2022 року Запорізька АЕС не виробляла електроенергію, однак з жовтня 2022 року принаймні один генератор станції залишався у стані "гарячого зупину", зокрема задля роботи централізованого опалення, а також технологічної пари для переробки рідких відходів на майданчику.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів