USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Експертів МАГАТЕ допустили на кілька об'єктів ЗАЕС, крім даху. Вибухівки не виявлено, - Гроссі

На думку Гроссі - це прогрес
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі_2
Джерело: МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) "досягло прогресу" щодо інспектування низки об'єктів на ЗАЕС. Про це заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомляє CNN.

Він розповів, що окупанти допустили експертів МАГАТЕ на кілька об'єктів ЗАЕС - у тому числі, до басейнів для охолодження реакторів. І вони не побачили "жодних ознак вибухових речовин або мін у цих місцях".

У той же час, за словами Гроссі, експерти агентства не змогли потрапити на дахи ЗАЕС для перевірки їх щодо розміщення вибухівки.

Невідомі об'єкти на даху

Супутникові знімки Planet Labs, зроблені вранці 5 липня, показали на даху окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) невідомі об'єкти, про які повідомляв Генштаб ЗСУ. Про це пише "Радіо Свобода".

"Роздільна здатність знімка не дозволяє зрозуміти, що саме з'явилося на даху. Але цих об'єктів немає на жодному іншому супутниковому знімку 4-го енергоблока окупованої станції за останні півтора року", - йдеться у повідомленні.

Джерело: Радіо Свобода

За даними Генштабу, заміновано також дах 3-го енергоблока ЗАЕС.

Загроза теракту на ЗАЕС спадає

Керівник української розвідки Кирило Буданов заявив, що загроза теракту на Запорізькій атомній станції зменшується. Про це він заявив в інтервʼю для британської газети The Times.

Буданов відмовився називати причини такого висновку, але заявив, що до цього призвели "певні публічні та непублічні дії у цій сфері".

"Ми робимо певні дії у цій сфері — як публічні, так і непублічні, і я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи поступово знижується", — зазначив очільник ГУР.

МАГАТЕ не зафіксувало на ЗАЕС слідів мін чи вибухівки

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі й раніше заявляв, що експерти агентства, які присутні на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), протягом останніх днів і тижнів не зафіксували жодних видимих слідів мін або вибухівки.

"Експерти МАГАТЕ запросили додатковий доступ, необхідний для підтвердження відсутності мін або вибухівки на місці. Зокрема, важливий доступ до дахів реакторних блоків № 3 і 4, а також доступ до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції", - додав Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ підкреслив, що експерти повинні мати можливість перевірити факти можливого закладання вибухових пристроїв на місцях.

"Їхні незалежні та об’єктивні звіти допоможуть прояснити поточну ситуацію на місці, що має вирішальне значення в такий час, коли є непідтверджені звинувачення та контрзвинувачення", – додав він.

Додамо, що окремо команда МАГАТЕ повідомила, що єдину зовнішню лінію електропередач на 750 кіловольтів (кВ), що залишилася, було знову підключено до ЗАЕС 4 липня, приблизно через 12 годин після того, як вона була раптово відключена, в результаті чого станція залежала від резервного джерела живлення.

Ситуація на ЗАЕС станом на 5 липня

Радіаційний фон на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) знаходиться в нормі.

"Місто Енергодар - 4.5.0. Прилеглі території - 4.5.0 ЗАЕС - 4.5.0. Станом на 02:00, радіаційний фон становить 0,11 мікрозіверта на годину - 4.5.0!", - повідомили у Нікопольській РВА.

Наразі ЗАЕС працює в штатному режимі. Значних переміщень живої сили і техніки окупантів також не зафіксували, додали в РВА.

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС стабільний.

"Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою. Станом на 08:00 5 липня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін. Наразі він становить 16,56 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м", - відзвітували у "Енергоатомі".

Варто нагадати, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Детально про те, що відбувається на ЗАЕС ви можете прочитати тут.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров