USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Окупанти збираються перевести енергоблок №4 на ЗАЕС у стан "гарячого зупину". Пояснюємо, що це таке і чи підвищиться загроза вибуху

Водопостачання для охолодження реакторів через обміління ставка-охолоджувача може бути недостатньо
ЗАЕС_3

ЗАЕС. Архівне фото. 

Джерело: Уніан

Окупанти збираються перевести енергоблок №4 на ЗАЕС у стан "гарячого зупину". Про це повідомляв "Енергоатом" у своєму телеграм-каналі. 

За даними відомства, псевдокерівник станції Юрій Чернічук вже видав відповідне розпорядження.

"Однак враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже – при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо", - йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Можлива провокація на ЗАЕС: Навіщо РФ нагнітає ситуацію та що нині відбувається на станції?

При цьому, за даними "Енергоатому", окупанти свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у "холодний зупин".

Джерело: скріншот

Тож, енергетики попередили, що, у разі функціонування двох енергоблоків у стані "гарячого зупину" – на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації.

Цікаво, що через деякий час це повідомлення було видалено з телеграм-каналу "Енергоатому".

Джерело: скріншот

Що таке стан "гарячого зупину"

Простими словами - стан "гарячого зупину" - це режим, при якому гаряча вода, яка утворюється під час роботи АЕС, йде на обігрів будинків. Вода нагрівається від реактора, який не працює.

Режим "холодного зупину" — це стан, при якому припиняється ядерна реакція. Сам реактор, якщо він підключений до електроенергії, може залишатися тривалий час заглушеним при низькому тиску і низькій температурі води, що охолоджує.

Екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков у коментарі UWN пояснив, що "холодний" і "гарячий" зупини - це суто технічні експлутаційні терміни.

"Холодний зупин" чи "холодний резерв" означає, що працюють тільки системи захисту і системи охолодження. Реактор заглушений, там ніякої ядерної реакції немає, турбіна зупинена, генератор відключений. І просто в такому холодному резерві системи працюють для того, щоб якщо буде команда  на включення енергоблоку - то почнуться операції по включенню. І перша операція - це гарячий зупин.

Мається на увазі подачу пари на турбіни і так далі. Це така наступна стадія, вона суттєво не відрізняється від холодного зупину", - додав Плачков.

Новини за темою: Чорнобильська катастрофа була значно потужнішою, ніж можлива аварія на ЗАЕС, – ядерний експерт

На його думку, заяви окупантів про запуск реактора у стан "гарячого зупину" - це провокація.

Що зараз відбувається на ЗАЕС і довкола станції

Один з працівників ЗАЕС на умовах анонімності розповів, що відбувається на самій станції та поблизу неї.

Пʼять блоків в холодному стані, а блок №5 все ще в гарячому, не дивлячись на вимоги українського держрегулятора.

Російські військові продовжують нарощувати присутність. На покрівлях будівель, по периметру станції встановлюють вогневі позиції. Все ще триває їхня робота з укріплення й ознак того, що вони збираються звідси іти, поки що немає.

"Раніше росіяни не були такі активні. Спочатку вони рили окопи навколо проммайданчика, ближче до міста... Зараз вони роблять це більш технологічно — встановлюють вогневі точки всередині приміщень станції й таке враження, ніби вони зібралися там воювати... Диверсію вони можуть організувати, завадити їм ніхто не зможе. Але як підготовка до диверсій це не виглядає, бо вони укріплюються ніби для бою", - розповів працівник ЗАЕС.

Блоки станції, за його словами, охолоджені вже майже рік і тому ризик викиду радіонуклідів, які можуть забруднювати територію, значно зменшився.

Що можуть зробити окупанти

Вивести з ладу станцію, як економічний об'єкт. Для цього вони можуть зробити наступне:

1. Підірвати дамбу ставка-охолоджувача.

2. Підірвати машинні зали.

3. Інсценувати радіаційну аварію і підірвати вибухівку всередині біля реактора.

Працівник ЗАЕС додав, що на станції шалений дефіцит спеціалістів попри присутність там працівників "Росатому". Експерти МАГАТЕ там також присутні. У них ротація кожного місяця.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?