USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе

Окупанти обладнали пускові майданчики для своїх БпЛА прямо біля шостого реактора Запорізької АЕС
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Росіяни використовують дрони-камікадзе над ядерними реакторами тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Відповідні докази має Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У розвідці стверджують, що відео з ворожого FPV-безпілотника, отримане за допомогою засобів радіоелектронної розвідки, містить маркування UT4D.TT. Це якраз вказує на поставку дрона окупантам Міноборони РФ.

"Траєкторія польоту ворожого дрона-камікадзе пролягає над енергоблоками ЗАЕС у бік підконтрольних Україні Нікопольської та Марганецької громад, які зазнають постійних атак загарбників. Росіяни обладнали пускові майданчики для своїх БпЛА прямо біля шостого реактора ЗАЕС", – йдеться у повідомленні.

Представник ГУР МО України Андрій Черняк пояснює, що вороги використовують територію ЗАЕС для запусків безпілотників, користуючись тим, що ЗСУ не можуть завдавати вогню у відповідь у півторакілометровій зоні довкола станції.

Разом з тим з літа 2023 року територію захопленої Запорізької атомної електростанції росіяни почали використовувати для тренувань пілотів FPV-дронів. Цим займається так звана школа "арханґєл", яку фінансує ГУ Генштабу ЗС РФ (колишнє ГРУ).

"Перелічені факти і докази – чергове свідчення злочинної та безвідповідальної діяльності Росії на окупованому нею ядерному об’єкті, яка може мати катастрофічні наслідки", – підсумовують розвідники.

Новини за темою: Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції

Запорізьку АЕС атакували ударні безпілотники

Додамо, на початку квітня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території та одному із захисних куполів ЗАЕС.

Росіяни традиційно звинуватили в атаках Сили оборони, однак у ГУР відкинули звинувачення окупантів.

Гендиректор Агентства Рафаель Гроссі зазначав, що МАГАТЕ та місія підтримки та сприяння Агентства в Запоріжжі ISAMZ, підтвердили щонайменше три прямих влучання в основну конструкцію захисної оболонки реактора атомної станції та назвав це неприпустимим.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії уточнювали, що 7 квітня на майданчику станції здетонував безпілотник. Присутні на АЕС спостерігачі підтвердили цей факт.

Нагадаємо, Запорізька атомна електростанція має шість реакторів ВВЕР-1000 В-320 радянської конструкції з водяним охолодженням і водяним теплоносієм, що містять уран 235, а також відпрацьоване ядерне паливо на об'єкті. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням