USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У США не виключають, що злиті в мережу документи Пентагона можуть бути підробкою, – Reuters

Так звані "секретні документи" демонструють, що США шпигують як за союзниками, так і за противниками
США
Джерело: відкриті джерела

Секретні документи Пентагона про Україну та інших союзників, які просочилися в мережу, можуть бути підроблені, повідомляє Reuters із посиланням на двох американських чиновників.

У Вашингтоні не виключають, що опубліковані "секретні документи" могли бути підроблені, щоб ввести розслідування в оману щодо їхнього походження або поширити брехню, щоб завдати шкоди інтересам безпеки США.

Водночас Reuters пише, що влада Сполучених Штатів вивчає, які мотиви можуть бути в офіційної особи США або групи офіційних осіб для злиття такої конфіденційної інформації. Слідчі розглядають чотири-п'ять теорій – від незадоволеного співробітника до внутрішньої загрози.

Україна змінила деякі військові плани на тлі витоку документів

Українське військове командування змінило деякі військові плани після витоку секретних документів Пентагона. Про це повідомляє СNN з посиланням на джерела.

"Україна вже змінила деякі свої військові плани через витік", – пише видання, посилаючись на джерело, близьке до президента країни Володимира Зеленського.

Крім того, як зазначає CNN, секретні документи Пентагона, які було опубліковано в мережі за останні тижні, демонструють те, що Сполучені Штати шпигують як за союзниками, так і за противниками.

Цей факт турбує американських чиновників, які побоюються, що викриття можуть поставити під загрозу чутливі джерела і скомпрометувати важливі міжнародні відносини.

Зазначається, що деякі з нібито оригінальних документів викривають масштаби прослуховування США ключових союзників, включно з Південною Кореєю, Ізраїлем та Україною.

Водночас документи показують, наскільки глибоко Сполучені Штати проникли в структури Міноборони РФ і ПВК "Вагнера", здебільшого через перехоплені комунікації та людські джерела, які тепер можуть бути відрізані або поставлені під загрозу.

Що небезпечного у витоку, на думку США?

Вашингтон вважає, що деякі документи розкривають ключові недоліки українського озброєння, ППО, розмірів і готовності батальйонів у критичний момент війни, коли українські сили готуються почати контрнаступ проти росіян, і саме тоді, коли Сполучені Штати та Україна почали розвивати більш довірчі відносини у сфері розвідувального обміну інформацією.

Як повідомляє видання, посилаючись на дані офіційних осіб, витік також змусив Пентагон вжити заходів щодо посилення контролю за потоком таких надсекретних документів, зазвичай доступних сотням людей в уряді.

Як стало відомо, більшість документів мають позначки, які вказують на те, що вони були підготовлені розвідувальним підрозділом Об'єднаного штабу, відомим як J2, і, схоже, документи для брифінгів.

Один із чиновників, який бере участь в угоді про обмін розвідувальними даними "П'ять очей" (входять США, Австралія, Канада, Нова Зеландія і Британія), висловив стурбованість через злив інформації про війну в Україні. На його думку, це може перешкодити країні на полі бою.

Чиновник зазначив, що тривогу викликає один із лютневих документів під назвою "Росія – Україна: битва за Донбас, імовірно, зайде в глухий кут протягом 2023 року". У документі вказуються проблеми з оцінкою витривалості операцій України.

Раніше

Міністерство юстиції Сполучених Штатів Америки розпочало розслідування витоку величезної кількості документів американської розвідки, які були опубліковані в соціальних мережах протягом останніх тижнів.

Що відомо про гучний виток документів Пентагона – читайте в матеріалі UWN.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням