USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Мін'юст США відкрив кримінальну справу щодо витоку документів Пентагона, – FT

Водночас у Держдепі запевняють, що це ніяк не вплине на надання допомоги Україні
Пентагон
Пентагон
Джерело: відкриті джерела

Міністерство юстиції США відкрило кримінальну справу щодо витоку десятків секретних і особливо секретних документів Пентагона. Про це повідомляє Financial Times

Дії Пентагона

У відомстві на цей момент намагаються зробити дві речі. 

Перша – визначити джерело витоку інформації.

Друга – наслідки, які цей витік може мати на полі бою та на зусилля Сполучених Штатів зі збору розвідданих.

Представниця Пентагона Сабріна Сінгх, коментуючи дії відомства зазначила, що вже організована міжвідомча робота для оцінки того, як розсекречені документи можуть вплинути на національну безпеку США, а також на союзників і партнерів.

"Міністерство оборони продовжує вивчати й оцінювати достовірність сфотографованих документів, які розповсюджуються в соціальних мережах і, судячи з усього, містять секретні та особливо секретні матеріали", – заявила Сінгх.

Перший злив документів США

7 квітня у соціальних мережах з'явилися засекречені документи, в яких детально описані плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом, повідомляло The New York Times.

Оприлюднені документи датуються 1 березня. У них немає конкретних бойових планів, не йдеться й про дату і місце майбутнього контрнаступу, але міститься інформація про те, скільки бригад Україна планує підготувати для наступу та яку кількість техніки отримає. Також у них містяться відомості про те, скільки щоденно витрачається боєприпасів до HIMARS. 

Аналітики заявили NYT, що частина таких документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї та військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці.

"Для досвідченого ока російського військового планувальника, польового генерала або аналітика розвідки ці документи, без сумніву, містять багато спокусливих підказок. У документах згадується, наприклад, рівень витрат боєприпасів HIMARS. Пентагон публічно не повідомляв, наскільки швидко українські війська використовують боєприпаси HIMARS, але документи це підтверджують", – зазначає видання.

В іншому документі, уточнює NYT, є інформація про українські військові підрозділи, техніку та навчання з розкладом на січень – квітень.

"Документ містить коротку інформацію про 12 бойових бригад, які зараз формуються, 9 з них, очевидно, тренуються і забезпечуються США та іншими союзниками НАТО. З цих 9 бригад, згідно з документами, 6 будуть готові до 31 березня, а решта – до 30 квітня. За оцінками аналітиків, українська бригада налічує від 4 до 5 тис. солдатів", – пише видання.

У документі, повідомляє NYT, сказано, що загальна кількість техніки, яка необхідна для 9 бригад, становить понад 250 танків і понад 350 механізованих транспортних засобів.

"Цей витік є першим проривом російської розвідки, який став надбанням громадськості з початку війни", – резюмує газета.

Разом з цим військові аналітики кажуть, що деякі документи, очевидно, були змінені. Наприклад, були завищені американські оцінки загиблих на війні українців та занижені оцінки загиблих російських окупантів. Так, на одному зі слайдів документа, пише NYT, повідомляється, що на війні загинули від 16 до 17,5 тис. російських військових, тоді як Україна нібито втратила 71,5 тис. військовослужбовців. Хоча, за оцінками Пентагону, РФ зазнала набагато більших втрат, і що близько 200 тис. солдатів з кожного боку були вбиті або поранені. Тому аналітики переконані, що дані зміни можуть вказувати на спроби Москви провести кампанію з дезінформації.

Наразі незрозуміло, як документи потрапили в соціальні мережі, але проросійські урядові канали активно поширювали опубліковані слайди. Втім, представники Байдена вже працюють над тим, щоб видалити документи, але станом на вечір 6 квітня їм це не вдалося.

"Ми знаємо про повідомлення про публікації в соціальних мережах, і департамент розглядає це питання", - сказала заступник прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Другий злив секретних документів

8 квітня в соціальних мережах виявили нову партію секретних документів, що нібито описують принципи національної безпеки США, пов’язані з війною в Україні, Китаєм та Близьким Сходом. Це другий великий злив документів за кілька днів, що викликав занепокоєння в Пентагоні, повідомляє The New York Times. 

Мік Малрой, колишній високопоставлений співробітник Пентагону, заявив, що витік секретних документів є значною прогалиною у системі безпеки, яка може завадити військовому плануванню України.

"Оскільки у витоку були зображення документів, схоже, що це був навмисний витік, здійснений кимось, хто хотів завдати шкоди зусиллям України, США та НАТО", – сказав він.

Але цей витік документів, схоже, виходить далеко за межі секретних матеріалів щодо військових планів України. Аналітики безпеки кажуть, що документи також містять конфіденційну інформацію про Китай, Індійсько-Тихоокеанський театр військових дій, Близький Схід і тероризм.

Втім, вже зараз аналітики вважають, що витік понад 100 конфіденційних документів може завдати значної шкоди національній безпеці США. А високопоставлений чиновник американської розвідки назвав витік "кошмаром для "п'яти очей". Мовиться про Сполучені Штати, Велику Британію, Австралію, Нову Зеландію та Канаду – ці країни широко діляться своїми розвідданими.

ПВК "Вагнера" намагалася купити зброю у Туреччини

Згідно із секретними документами Пентагону, що напередодні витекли в мережу, американські спецслужби знали про спробу ПВК "Вагнер" купити зброю у Туреччини, а також добре поінформовані про російські плани щодо війни в Україні. Про це йдеться у матеріалі Washington Post.

У злитих документах повідомляється, що на початку лютого вояки з "Вагнера" "зустрічалися з турецькими представниками для закупівлі зброї та обладнання в Туреччині", щоб посилити позиції ПВК на війні в Україні та в Малі.

Документи не містять інформацію, чи знала влада Туреччини про домовленості і чи були переговори успішними. Проте видання назвало цю інформацію "вибухонебезпечною", адже може виявитися, що союзник по НАТО, ймовірно, допомагав Росії у війні проти України.

Дві інші сторінки з витоку розвідувального досьє розповідають про плани "Вагнера" щодо вербування російських в'язнів для участі в бойових діях в Україні та наголошують на тому, що російські військові стали залежні від ПВК.

"Документи також демонструють те, що давно було зрозуміло, але ніколи публічно це не було сказано вголос: розвідувальне співтовариство США проникло в російську армію та її командування настільки глибоко, що може заздалегідь попередити Україну про напади і надійно оцінити сильні та слабкі сторони російських військ", - йдеться у матеріалі.

Реакція України

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав фотошопом та спробою Росії перехопити інформаційну ініціативу повідомлення про нібито витік засекречених документів НАТО щодо нарощування спроможностей ЗСУ перед контрнаступом. Про це він написав у Telegram.

Подоляк заявив, що якби у росіян справді був робочий канал отримання розвідданих із Пентагону, його б не стали руйнувати заради одноденного інформаційного приводу. А якби Росія справді отримала реальні сценарні заготовки щодо контрнаступу Сил оборони України, то навряд би їх оприлюднила, бо набагато вигідніше заготувати власні зустрічні пастки.

Натомість Подоляк вважає, що повідомлення про нібито злив засекречених військових документів в соцмережі, є "безумовним доказом" виключно оперативної інформаційної гри Росії.

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти