USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Витягли" з держбюджету понад 25 млн гривень: Підприємці, які поставляли в Україну медобладнання за завищеними цінами, отримали підозри

Ділки були у змові з посадовцями закладів охорони здоров’я
Викрито підприємців, які поставляли в Україну медобладнання за завищеними цінами
Викрито підприємців, які поставляли в Україну медобладнання за завищеними цінами
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Представники комерційних підприємств, які займаються постачанням медобладнання на територію України, вступили у змову з посадовцями закладів охорони здоров’я у різних містах нашої держави. Умисно завищуючи ціни на медобладнання, ділки збагатилися на понад 25 мільйонів гривень бюджетних коштів. Масштабну схему розкрадання грошей викрили правоохоронці. Тепер зловмисникам загрожує в’язниця. Про це поінформували в ГУ НП у місті Києві.

Як діяла оборудка?

Поліцейські встановили, що директори шести приватних підприємств, які спеціалізуються на постачанні медичного обладнання для медустанов всієї країни, розробили схему незаконного збагачення шляхом завищення вартості обладнання, яке ними постачалося за бюджетні кошти. 

"До злочинної схеми також були залучені посадові особи закладів охорони здоров’я, які разом із керівниками приватних підприємств розробляли тендерну документацію під конкретних учасників торгів та відхиляли пропозиції інших постачальників", – зазначили в поліції. 

Як повідомляють в Офісі генпрокурора, в окремих поставках медичного обладнання виявлено технічно несправні та бувші у вжитку частини під виглядом нових та комплектних.

Зазначається, що сума встановлених на теперішній час збитків сягає 25,5 мільйонів гривень.

Що знайшли правоохоронці під час обшуків?

За місцями мешкання та роботи усіх фігурантів проведено обшуки, під час яких вилучено робочі документи, які підтверджують змову посадових осіб медичних закладів з підприємствами та документи, що підтверджують ринкові ціни на поставлене обладнання, додають у поліції.

"Слідчі оголосили порушникам про підозри у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем", – йдеться у повідомленні.

Санкція статі передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльність на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Зараз триває досудове розслідування. Правоохоронці встановлюють інших учасників злочинної схеми.

Раніше ми писали, що Служба безпеки викрила ділків, які хотіли продати Міноборони танкові двигуни за завищеною вартістю.

Зазначалося, що вилучені силові агрегати та інші комплектуючі для танків, у тому числі Т-72, передали на потреби ЗСУ.

Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень