USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Хотіли нажитися на ЗСУ: Служба безпеки викрила ділків, які хотіли продати Міноборони танкові двигуни за завищеною вартістю

Наразі вилучені силові агрегати та інші комплектуючі для танків, у тому числі Т-72, передано на потреби ЗСУ
Працівники СБУ спільно з Нацполіцією викрили українських бізнесменів
Працівники СБУ спільно з Нацполіцією викрили українських бізнесменів
Джерело: СБУ

Працівники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією викрили українських бізнесменів, які намагалися продати Міноборони партію із 80 танкових двигунів за ціною понад 77 млн гривень. При цьому їх ринкова вартість є значно меншою і становить майже 24 млн гривень. Про це ідеться в офіційному повідомленні Служби безпеки.

Зазначається, що правоохоронці своєчасно заблокували оборудку і запобігли розтраті бюджетних грошей в особливо великих розмірах.

Під час обшуків на складі правоохоронці вилучили у фігурантів танкові двигуни, на яких вони збирались привласнити державні кошти. Також було виявлено прилади нічного бачення та інші комплектуючі для бронетехніки.

"У межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності", – розповіли в Службі безпеки.

Тепер зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Наразі за ініціативи Служби безпеки та Національної поліції вилучені силові агрегати та інші комплектуючі для танків, у тому числі Т-72, передано на потреби ЗСУ.

"Зважаючи на те, що на території України діє воєнний стан, для оборони територіальної цілісності України та протистоянню РФ ініційовано процедуру примусового відчуження вилученого майна на користь Збройних сил України", – зазначили в Офісі генпрокурора.

Випадок непоодинокий

Нагадаємо, раніше СБУ повідомила про підозру київському бізнесмену, який у 2022 році перерахував до бюджету РФ понад 50 млн рублів. Йдеться про бізнес-структуру, яка імпортує і продає в Україні кліматичну техніку зі Східної Азії. За даними слідства, власник цього підприємства є засновником ще двох торговельних компаній у Москві. 

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії він виїхав до однієї з європейських країн, звідки координує свій бізнес, у тому числі на території країни-агресорки. Саме за вказівкою фігуранта підконтрольні йому російські компанії продовжили свою комерційну діяльність після 24 лютого 2022 року і перераховували мільйонні суми до бюджету РФ у вигляді податків.

Також кіберфахівці Служби безпеки під час спецоперації на Київщині та у Харкові ліквідували канал нелегального ввезення в Україну фальсифікованих медпрепаратів онкологічної групи. Більшу частину підробки виготовляли на території РФ та у декількох країнах Близького Сходу. 

Читайте також:
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПів, – Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами