USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ

Російське походження могли мати майже 2 млн літрів авіапалива в Данії
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Частина пального, яке надходить до Данії для літаків Повітряних сил країни, може надходити з Росії. Про це пише донське видання Ekstra Bladet.

Журналісти вважають, що російське походження могли мати майже 2 млн літрів авіапалива, яке закупили для Повітряних сил Данії, хоча формально його придбали не в російських продавців.

Проаналізувавши кілька документів, журналісти припустили, що частину пального постачальники закуповували в аеропорту Стамбула та в турецької компанії BP. Дані аналітичної компанії Datadesk свідчать, що ця компанія торгує з індійською Nayara Energy, в якій є частка власності "Роснєфті".

При цьому відомо, що понад 50% усього імпорту палива до Туреччини надходить із Росії.

Новини за темою: Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів

Тим часом в армії Данії не проводили детальних досліджень щодо походження палива, зазначає видання.

Хоча з травня 2022 року закупівельне агентство FMI вимагає від постачальників розписку, що вони дбають про дотримання західних санкцій.

Формально FMI може просити в постачальників сертифікат про походження пального, але оскільки переважна більшість пального проходить через данський НПЗ, його можуть вказувати як джерело походження.

У FMI у відповіді на запит фактично визнали, що не можуть встановити, чи не проходила якась частка палива через підприємство в Індії, де має частку власності "Роснєфть".

Обхід санкцій

Як неодноразово повідомлялося, Росія намагається обходити західні санкції різними шляхами. Наприклад, російська влада і компанії об'єдналися і звернулися до Марокко і Туреччини для використання їхніх портів в ухиленні від санкцій проти РФ.

Щодо інших компонентів, то, наприклад, підрядники підприємств, які виготовляють найнебезпечнішу з керованих російських ракет "Кинджал", досі уникають західних санкцій і отримують необхідні для роботи товари з Європи.

Тим часом на Заході намагаються боротися з цією проблемою. Зокрема, Швейцарія відкрила перше кримінальне провадження щодо порушення санкцій проти Росії. Неназвана компанія порушила швейцарські правила через використання дочірніх компаній за кордоном.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР