USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Влада Дагестану заявляє про нібито український слід у заворушеннях в аеропорту Махачкали

За словами глави республіки, це "вороги Росії" намагаються дестабілізувати обстановку в Дагестані та створити протестний фон
Дагестан
Протести в аеропорту напередодні
Джерело: відкриті джерела

Влада Дагестану звинуватила "зрадників та бандерівців з України" в організації заворушень в аеропорту Махачкали. Глава Республіки Дагестан Сергій Меліков заявив, що заворушення, які сталися ввечері 29 жовтня, "оперували з України", пишуть росЗМІ.

"Вважаю, що ініціатори цієї акції, безперечно, – наші вороги, безумовно, ті, хто оперував цими заходами з території України. Але, на жаль, доводиться констатувати, що підтримку учасникам заворушень надавали, мабуть, у тому числі й ті, кому соціально-економічні перетворення в Дагестані не є вигідними", – сказав Меліков.

За словами глави республіки, це "вороги Росії" намагаються дестабілізувати обстановку в Дагестані та створити протестний фон.

До того ж у своєму Telegram-каналі Меліков запевняв, що всі дагестанці "з болем у серці" сприймають події у Палестині, але у цей час "ті, хто не поділяє ці почуття", намагаються "розгойдувати ситуацію в країні".

"Що сталося? Екстремістські ресурси, адміністровані ворогами Росії, далекими від Дагестану та особливо від ісламу, поширили войовничі заклики, на які, на жаль, відгукнулися деякі гарячі голови. Цей інцидент ніяк не прикрашає тих, хто піддався на провокації і дозволив собою маніпулювати. Через поширені нашими ворогами фейки зовсім ще молоді хлопці опинилися на межі порушення закону", – пише чиновник.

Чому Меліков так вважає?

Глава республіки додав, що один із Telegram-каналів, в якому публікують заклики до мешканців регіону виходити на мітинги, контролюється з-за кордону.

"Отримали абсолютно достовірну інформацію про те, що канал "Ранок Дагестану" адмініструється та регулюється з території України. Зрадниками, бандерівцями", – зауважує політик.

Водночас місцеві правоохоронці встановили понад 150 активних учасників заворушень в аеропорту Махачкали, 60 із них затримали, решту шукають. Внаслідок масових заворушень постраждали понад 20 осіб, у тому числі поліцейські.

Роботу аеропорту мають намір відновити протягом двох-трьох днів.

Що кажуть у ФСБ?

Також джерело Gulagu.net у ФСБ повідомило, що нині готують рапорти та спецдонесення про нібито "український слід" в антисемітських погромах у Дагестані, вночі та вранці проводили обшуки за місцем проживання організаторів та учасників погрому, де вже планують "знайти" докази про нібито причетність співробітників ГУР, СБУ та пов'язаних з ними осіб.

"Головним болем для оперативників є поставлене завдання "підтвердити" фінансування акції українською стороною, щоб уже вранці Бортніков чи Путін могли урочисто оголосити про "розкриття змови" та про те, що в антисемітизмі та погромах винні... "нацисти з Києва", а ніяк не дагестанці, агресивна роспропаганда та Путін", – йдеться у повідомленні.

При цьому всередині силового блоку вже почався розкол і низка генералів вкрай незадоволені слабкістю та нерішучістю Москви.

Тим часом пізніше стало відомо, що до 12:00 за московським часом в адміністрації Путіна затвердять список посадових осіб, на яких "повісять" відповідальність за погроми та заворушення в Дагестані, зокрема розглядають варіант відставки Сергія Мелікова або начальника УФСБ по РД генерала Олексія Єгорова.

Що заявляє НАТО?

Заворушення напередодні в дагестанському аеропорту Махачкала не вигідні Кремлю, хоча це і результат розпалювання ненависті російською пропагандою. Про це заявив директор Центру передового досвіду в галузі стратегічних комунікацій НАТО Яніс Сартс у програмі латвійського телебачення "Ранкова панорама", зазначає Delfi.

На думку Сартса, сутички – це один із проявів радикалізації російського суспільства.

"Російські ЗМІ розпалюють ненависть до українців, Заходу, а тепер і до Ізраїлю. Напруженість у Росії зростає, і Дагестан – одне з місць, звідки родом багато хто з тих, хто загинув в Україні", – сказав Сартс.

І додав, що події в Махачкалі не викликали особливого здивування.

Що передувало?

Ввечері 29 жовтня у Махачкалі приземлився борт з Ізраїлю. Біля аеропорту зібрався натовп місцевих жителів, які вимагали вигнати євреїв із регіону.

Пізніше в мережі з’явилося відео, як натовп перевіряє паспорти в пасажирів у машинах, що виїжджають з аеропорту, у пошуках людей, які прилетіли з Ізраїлю. Згодом ці люди прорвалися до аеропорту та оточили літак. До летовища прибули й місцеві силовики.

Аеропорт тимчасово закрили. МОЗ Дагестану згодом заявило, що 20 людей постраждали під час сутичок, половина з них була госпіталізована. Відомство зазначило, що постраждалі у стані середньої тяжкості та у важкому стані є як серед силовиків, так і серед цивільних.

У Міністерстві внутрішніх справ Росії сказали, що відкрили справу за статтею про організацію масових заворушень, а всі учасники інциденту "будуть затримані та притягнуті до відповідальності". 

Антисемітські акції відбувалися й в інших містах. 

Натомість президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що події у Махачкалі – частина поширеної в Росії культури ненависті до інших народів, яку пропагує влада.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії