USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Військовий експерт розповів, коли та за якої умови Україна отримає F-16

Світан переконаний, що все залежить від того, коли розпочнуться навчання льотного та інженерно-технічного складу
F-16
Джерело: відкриті джерела

Зараз поки ще є ймовірність того, що Україна отримає винищувачі F-16 до кінця першого кварталу наступного року, якщо навчання українських пілотів розпочнеться вже найближчим часом. Про це в ефірі UWN розповів полковник запасу, військовий льотчик-інструктор, військовий радник голови Донецької ОДА (2014 р.) Роман Світан.

"Річ у тім, що літаки прив'язані здебільшого на навчанні льотного складу, інженерно-технічного складу. Як почнуть готуватися льотчики і техніки, інженери, можна очікувати на звіт, коли можуть з'явитися літаки", – пояснює військовий експерт.

Світан додає, що льотчики навчаються три-чотири місяці, за повною програмою – до пів року. До пів року проходять навчання і техсклад, і інженерно-технічний склад. А тому, якщо припустити, що українські льотчики почнуть навчання на F-16 у серпні, то десь не раніше лютого можуть з'явитись техніки, льотчики разом із літаками на полі бою.

"Тобто це десь уже другий місяць. Якщо вже з запасом брати – березень наступного року. Це кінець першого кварталу наступного року", – додає він. 

Втім, на сьогодні ще не вирішеним лишається питання, яку саме модифікацію нам будуть передавати. Тобто поки що, уточнює Світан, питання вирішується політичне: загалом передавати літаки чи не передавати.

"Тобто загальну картинку бачимо, що нам справді мають передати якусь кількість літаків, якихось літаків і якась кількість льотчиків піде на перенавчання, але коли і які літаки, з яким озброєнням, з якою авіонікою, з якою системою підтримки, поки що нічого не зрозуміло", – пояснює полковник запасу.

За його словами, для того, щоб Україні виконувати бойові завдання на всій лінії фронту, нам треба 100–120 літаків: близько трьох бригад, по дві чи три ескадрильї (ескадрилья – це 12 літаків). Виходячи з цього, Україні треба перенавчати більш ніж 100 льотчиків. Але окрім льотчиків є й техніки, їх має бути втричі більше.

Україна хоче отримати від союзників 40–50 винищувачів F-16

16 травня повідомлялося, що ЗСУ сподіваються отримати від союзників 40–50 винищувачів F-16. Про це поінформував радник міністра оборони України Юрій Сак.

"Україна хоче загалом від 40 до 50 F-16, щоб сформувати три-чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань", – йдеться у публікації.

Сак зазначив, що Україна наголошує західним лідерам, що потреба в сучасних літаках стала гострішою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані бомби, які досягають цілей на більших відстанях. Наразі Україна не має "нічого, щоб зупинити" російські літаки, які їх переносять, наголосив радник міністра оборони.

"Всі розуміють, що ця тема назріла для обговорення. Ніхто не говорив, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів – це дуже багатообіцяючий знак. Ми розуміємо, що наша Протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів F-16", – сказав він.

Передача F-16

Втім, президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що деякі партнери затягують питання з тренуванням українських льотчиків на винищувачах F-16 та з подальшим переданням ЗСУ авіації, адже досі немає графіків навчальних місій. 

До того ж майже дюжина європейських країн, які пообіцяли навчати українських пілотів на американських винищувачах F-16, все ще чекають на офіційне затвердження програми Вашингтоном. Вся річ у тім, що навчання на F-16 не може розпочатися, доки Державний департамент офіційно не підпише запит на передачу інструкцій з експлуатації, тренажерів та інших матеріалів, пов’язаних з літаками, а цього ще не сталося.

Літак F-16

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську