USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Деякі партнери затягують з F-16, – Зеленський

Президент переконаний, що "краплинна подача F-16 та іншої зброї" означає, що війна з Росією триватиме довше
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський 

Джерело: Уніан

Деякі партнери затягують питання з тренуванням українських льотчиків на винищувачах F-16 та з подальшим переданням ЗСУ авіації, адже досі немає графіків навчальних місій. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

Журналіст запитав Зеленського, коли в Україну прибудуть винищувачі F-16 і чи досягнуто між партнерами України якихось компромісів з приводу передання ЗСУ авіації.

"Щодо того, чи є розуміння планів, дат і графіків з F-16 – у мене такі самі питання, які ви щойно поставили. Такі самі питання до наших шановних партнерів: чи є у них розуміння, коли Україна може отримати F-16", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна "дотиснула" до того, що утворилась коаліція країн, які готові розпочати навчання українських пілотів, але графіку тренувальних місій немає.

Через відсутність постачання винищувачів F-16 Україна втрачає перевагу

Повільні постачання західної зброї допомагають оборонним зусиллям Росії, а Україна втрачає перевагу у війні. Про це сказав в інтерв'ю NBC президент України Володимир Зеленський в середині червня.

Глава держави переконаний, що розгляд американськими політиками питання скорочення військової допомоги Україні є "великим ризиком для України", але вважає, що цього не відбудеться.

"Якщо Росія переможе Україну, вона може перейти до сусідньої країни, яка є союзником НАТО, ризикуючи розв'язати ширшу світову війну через становище альянсу про взаємну оборону. Чи готові вони (західні лідери, – ред.) почати війну, щоб відправити своїх дітей і померти?" – сказав Зеленський, коли його запитали про колишнього президента США Дональда Трампа й губернатора Флориди Рона ДеСантіса, кандидатів у президенти від республіканців, які поставили під сумнів чинну американську військову підтримку Києва.

Також український лідер додав, що через відсутність постачання винищувачів F-16 Україна "втрачає час, людей і найголовніше – перевагу".

"Україна хоче мати можливість конкурувати у повітрі – зробімо це сьогодні. А краплинна подача F-16 та іншої зброї означає, що війна триватиме довше", – резюмував Зеленський.

Разом з тим глава держави поставив під сумнів заяву Трампа про те, що він може покласти край війні за 24 години.

"Чому Трамп не зробив це раніше? Він був президентом, коли тут точилася війна. Думаю, не міг цього зробити. Нині у світі немає людей, які могли б просто поговорити з Путіним і покласти край війні", – прокоментував український лідер.

Також Зеленський запросив всіх, хто сумнівається в українській перемозі, приїхати в Україну, попередивши, що поразка його країни означатиме лише ширший конфлікт із Москвою пізніше.

Україна може отримати винищувачі F-16 вже восени, – Politico

Україна навряд чи до осені зможе отримати винищувачі F-16, оскільки країни-союзники наразі заявляють лише про готовність навчати українських пілотів на цих літаках. Про це пише Politico. 

Водночас європейські дипломати не виключають, що передача F-16 відбудеться вже восени.

Видання нагадує, що після кількох місяців українського лобіювання США в п’ятницю, 19 травня, дали дозвіл на навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління. Це викликало очікування, що F-16 незабаром будуть на шляху до України.

Також союзники по НАТО вже почали навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Однак коли саме передадуть літаки невідомо. Про це 15 червня заявив Єнс Столтенберг під час спілкування зі ЗМІ перед засіданням "Рамштайну".

Нагадаємо, раніше у Білому домі заявляли, що Сполучені Штати Америки підтримають спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, але питання про те, чи буде якийсь із цих літаків відправлений безпосередньо зі США в Україну, ще невідомо. 

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується