USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від початку року в Україні 200 військових частин не отримали гуманітарну допомогу

Митники склали 320 протоколів про порушення відповідних правил
гуманітарна допомога_6

Правоохоронці виявили 200 тонн гуманітарної допомоги, заблокованої на складах у Києві. 6 квітня 2023

Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Державна митна служба у взаємодії з Міністерством оборони України виявили понад три тисячі випадків неотримання гуманітарної допомоги військовими частинами. Про це повідомили в пресслужбі установи.

Наразі Держмитслужба працює над невідкладним пропуском через державний кордон України військової та гуманітарної допомоги, а також якнайшвидшому її одержанню Мініоборони.

"Також створили механізм контролю за надходженням до військових частин гуманітарних вантажів. Цей процес надає можливість оперативно обмінюватися інформацією щодо підтвердження отримання військовими формуваннями таких товарів і виявлення ризикових митних оформлень", – кажуть митники.

Так, протягом дев'яти місяців 2023 року вдалося перевірити понад 9 тис. фактів переміщення товарів гуманітарної допомоги на адресу 200 військових частин. Крім того, встановили більш ніж 3 тис. випадків непідтвердження її надходження до військових.

Новини за темою: СБУ викрила махінації при митному оформленні вантажних авто на Житомирській митниці

Також митники направили правоохоронцям 387 повідомлень про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, а ще склали 320 протоколів про порушення митних правил, де предметами правопорушень є товари гуманітарної допомоги.

"Ввезення товарів комерційного призначення під виглядом гуманітарної допомоги є порушенням чинного законодавства і передбачає настання відповідальності", – нагадали фахівці.

Схеми з гуманітаркою

У червні в Держмитслужбі заявляли, що механізм гуманітарної допомоги військовим усе частіше використовують для зловживань.

Зокрема, за п'ять місяців 2023 року Держмитслужба склала 115 протоколів про порушення митних правил, де предметами правопорушень були товари, ввезені на митну територію України як гуманітарка.

Для порівняння, протягом усього 2022 року на митницях склали 100 аналогічних протоколів про порушення митних правил.

Новини за темою: Деякі країни ЄС запровадили нові правила виплат допомоги українським біженцям: Що змінилося
Читайте також:
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?