USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Деякі країни ЄС запровадили нові правила виплат допомоги українським біженцям: Що змінилося

Румунія та Чехія обмежили виплати, а в Польщі хочуть повернути частину наданої українцям допомоги
українські біженці

Українські біженці

Джерело: відкриті джерела

Деякі країни на території Європейського Союзу вирішили змінити правила виплат допомоги біженцям з України. Що зміниться для українців, розповідаємо нижче.

Румунія

Уряд Румунії в середу, 12 квітня, ухвалив постанову, що забезпечує "стійкі рамки" для підтримки українських біженців.

Згідно з постановою, тепер у країні надаватимуть щомісячну допомогу максимум чотири місяці поспіль. Правило набуває чинності з 1 травня 2023 року.

Гроші будуть виділятися для "покриття витрат на харчування та проживання на території Румунії сім'ям і самотнім особам, які користуються європейським рішенням у цій галузі".

Одноразова допомога надаватиметься "тільки в тому разі, якщо бенефіціар надасть докази працевлаштування або зарахування неповнолітніх до навчальних закладів".

Наразі в Румунії проживає 110 тисяч українців, з яких тільки близько 5 тисяч мають роботу, розповів спікер уряду Дан Чербунару, передає "Європейська правда".

Чехія

Минулого місяця парламент Чехії підтримав запропонований законопроєкт Lex Ukrajina, який змінює правила виплати фінансової підтримки для українців.

Згідно із законопроєктом, основні зміни, виглядають наступним чином:

  • суму перших виплат зменшать до 4860 крон;
  • перша виплата не буде автоматичною. Біженцям потрібно буде подавати інформацію про дохід, адже від цього залежить право на отримання виплати та її величина;
  • для дітей від 6 до 10 років гуманітарна виплата становитиме 1,2 розміру прожиткового мінімуму;
  • біженців мотивуватимуть працювати. Якщо особа не знайде роботу протягом 150 днів з моменту отримання статусу тимчасового захисту, розмір виплати від держави зменшиться до 3130 крон для дорослого.

Польща

У Польщі взагалі виявили, що українським біженцям було неправомірно виплачено близько 2 млн злотих.

У Варшаві пояснюють, що українці продовжували отримувати кошти навіть після того, як виїжджали за межі країни більше ніж на 30 днів. Тепер ці гроші потрібно буде повернути.

Так, на повернення коштів українським біженцям виділяється два роки. На початок березня польському уряду вдалося повернути лише 35,3 тисячі злотих.

Допомогу потрібно повернути в установі соціального страхування на банківський рахунок: 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. Це варіант для тих, хто повертає гроші з рахунку в польському банку.

Нагадаємо, раніше в ефірі UWN експерт пояснив, що питання повернення українських біженців на Батьківщину може стати серйозним викликом для розвитку держави в майбутньому. Він також назвав головні фактори, які вплинуть на повернення українців на Батьківщину.

Читайте також:
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль
Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility