USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

СБУ викрила махінації при митному оформленні вантажних авто на Житомирській митниці

Повідомлено про підозру п'яти головним інспекторам митного посту "Житомир Центральний"
СБУ обшуки митниця
Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила нові зловживання на Житомирській митниці. Внаслідок підозри отримали майже половина інспекторів, які працювали на зміні. Про це повідомляє пресцентр СБУ. 

"Схема" працювала завдяки комерційній фірмі, що займається імпортом. Організація надавала митникам підроблені іноземні технічні паспорти з виправленими датами виробництва та першої реєстрації вантажівок. Через такі маніпуляції автомобілі "молодшали", а обов’язкові митні платежі до держбюджету кардинально зменшувалися.

Митники "не помічали" цих порушень та не здійснювали належну перевірку поданих до розмитнення документів. Правоохоронці виявили, що таким чином продано більше ніж двадцять вантажних автомобілів. Таким чином державі завдано збитків щонайменше на 3,5 млн гривень.

Зараз проводяться слідчі дії, вилучаються документація та електронні носії інформації, які можуть містити докази протиправної діяльності.

Наразі п'яти головним інспекторам митного посту "Житомир Центральний" повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Це майже половина митників, які працювали на зміні.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань провели спільні обшуки по всій вертикалі митниці. 

Масштабна спецоперація стартувала з обшуків у Центральному апараті Державної митної служби та Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Одеській, Київській, Рівненській і Закарпатській регіональних митницях України.

Крім того, встановлено близько 50 суб’єктів господарської діяльності, які допомагали митникам реалізовувати тіньові схеми. Наразі їхня діяльність заблокована.

Раніше

Ми розповідали про активність Служби безпеки України, яка спостерігається останнім часом. Детально про те, до кого вже приходили з обшуками, можна прочитати тут.

Читайте також:
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА