USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні викрито безпрецедентні за масштабами схеми виїзду чоловіків за кордон: Кого підозрюють в організації оборудок?

Вартість своїх "послуг" ділки оцінювали до 10 тисяч доларів
У Києві викрили злочинну організацію з-поміж працівників ТЦК, які створили безпрецедентну за масштабами схему ухилення від мобілізації
У Києві викрили злочинну організацію з-поміж працівників ТЦК, які створили безпрецедентну за масштабами схему ухилення від мобілізації
Джерело: ДБР

Українські правоохоронці продовжують викривати схеми ухилення від мобілізації. Так, безпрецедентну за масштабами оборудку викрили у столиці. Її організував ексначальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію. Крім того, подібні схеми було викрито на Київщині і на Полтавщині. Там серед підозрюваних – керівник відділення столичного медзакладу, заступник директора інституту та адвокатка. Розповідаємо найцікавіше.

Безпрецедентна за масштабами

За даними Державного бюро розслідувань, у Києві колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки, організував масштабну схему ухилення від мобілізації. До оборудки він залучив посадовців дев'яти військкоматів переважно з Києва та області, керівницю ВЛК Макарівського району Київщини та спільників з інших областей України.

Що відомо про схему?

"Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили завідомо недостовірні дані до військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я. До "пакета" документів входили підроблені довідки ВЛК, оформлені без проходження військовозобов'язаними встановленої процедури. Учасники угруповання надавали "клієнтам" поради, вказівки щодо місць, порядку та способу перетину державного кордону України", – зазначають у відомстві.

Більшість документів оформлялося через один із районних ТЦК та СП Київської області, але до схеми було залучено представників ще щонайменше з семи київських районних військкоматів та одного на Закарпатті.

"За наявною інформацією, фігуранти допомагали "вирішувати питання" й в багатьох інших регіонах України. Організатор чітко продумав структуру злочинного угруповання. Одна частина відповідала за "рекрутинг" клієнтів, інша – за незаконне оформлення документів. Представники обох "гілок" для конспірації між собою не перетиналися", – наголосили в ДБР.

За попередніми даними слідства, за цією схемою за кордон могло виїхати щонайменше 100 ухилянтів.

"Повністю задокументовано 40 епізодів отримання грошей. Вартість "послуги" складала від 6 до 10 тисяч доларів з однієї особи в залежності від стартового пакета документів. Клієнтами були як вчорашні студенти, так і банкіри з дорослими синами", – йдеться у повідомленні.

Що виявили правоохоронці під час обшуків?

Правоохоронці провели понад 40 обшуків за місцями роботи у ТЦК та проживання фігурантів у різних регіонах України. Вони вилучили документацію та носії інформації, що підтверджують реалізацію протиправної схеми.

У ході досудового слідства працівники ДБР встановлюють точну кількість ухилянтів, які оплатили "послуги" зловмисників.

"Наразі організатору та шести особам з його "найближчого оточення" повідомлено про підозри за різними частинами ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією та її структурною частиною, вчинені службовою особою з використанням службового становища) та ст. 332 КК України (усунення перешкод у переправленні осіб через державний кордон шляхом внесення недостовірних відомостей до військово-облікових документів та використання завідомо підробленого офіційного документа – довідки ВЛК)", – додають у відомстві.

Буде перевірено правдивість зняття з обліку чоловіків призовного віку у цих ТЦК та у разі виявлення фальсифікацій буде вирішуватись питання щодо відновлення установчих даних ухилянтів в Електронному реєстрі військовозобов'язаних.

Кого ще викрили правоохоронці?

Також нові схеми, які розробили для ухилянтів, викрили співробітники Служби безпеки. Зловмисники пропонували чоловікам призовного віку втекти до Євросоюзу на підставі підроблених документів. Вартість їхніх "послуг" становила до 10 тисяч доларів.

Серед підозрюваних – керівник відділення столичного медзакладу, заступник директора інституту та адвокатка. Отримано докази причетності двох посадовців військкомату та очільниці військово-лікарської комісії на Київщині до створення злочинної організації, яка "відмазувала" ухилянтів від призову.

Київ:

Правоохоронці затримали керівника психіатричного відділення місцевої клінічної лікарні. Фігурант брав хабарі з ухилянтів за фальсифікацію медичних документів, що підтверджували нібито наявність у них важких захворювань.

Київщина

Служба безпеки України та ДБР зібрали докази на організаторів ухилянтської схеми, через яку з військового обліку "списували" потенційних призовників.

"Ще наприкінці серпня цього року співробітники СБУ викрили трьох організаторів цього угруповання. Ними виявилося двоє начальників відділень військкомату та очільниця військово-лікарської комісії в столичному регіоні. У ході розслідування встановлено причетність до організації схеми колишнього керівника місцевого військкомату та його сина, а також ще двох їхніх спільників", – розповіли в Службі безпеки.

Зловмисники пропонували своїм клієнтам уникнути призову та виїхати за кордон на підставі фіктивних довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

"На підставі зібраних доказів усім сімом фігурантам повідомлено про підозру за ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального кодексу України", – йдеться у повідомленні.

Тепер зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Полтавщина

На Полтавщині правоохоронці заблокували ще дві схеми для ухилянтів.

Одну з них організувала місцева адвокатка спільно з кількома посадовцями місцевого центру медико-соціальної експертизи.

"За гроші фігурантка пропонувала своїм "клієнтам" оформити інвалідність на близьких родичів і таким чином виїхати з ними за кордон як супроводжуюча особа", – поінформували в СБУ.

Іншу оборудку організував заступник керівника філії одного з Полтавських інститутів.

"За різні суми хабарів він оформляв на навчання військовозобов’язаних, що дозволяло їм претендувати на відтермінування від призову", – уточнили у відомстві.

За всіма викритими фактами триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Попередньо ми повідомляли, що правоохоронці проводять обшуки у спільників народного депутата Олександра Дубінського, якому закидають організацію схеми для ухилянтів.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали