USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні викрили російську фінансову піраміду майже на 40 млн доларів: Як уберегтися від шахрайства?

Зловмисники ошукали понад одну тисячу осіб
фінансова піраміда

Викриття російської фінансової піраміди в Україні, 4 квітня 2023 року

Джерело: Нацполіція

В Україні викрили масштабну шахрайську схему, яку замаскували під псевдоінвестиційний проєкт Life is good. Організатори піраміди пропонували своїм клієнтам стати інвесторами і переказати гроші на рахунок компанії, яка нібито допомагає "примножувати" капіталовкладення. Про це повідомила пресслужба СБУ.

"Для користування "послугою" шахраї розробили власний вебресурс з обліковими записами потенційних "інвесторів". Ділки обіцяли "вкладникам" стабільні прибутки у вигляді "дивідендів" від інвестування в акції перспективних підприємств світового рівня. Крім того, шахраї "гарантували" своїм клієнтам "бонуси" у разі залучення до проєкту нових учасників", – розповіли в СБУ.

За матеріалами слідства, зловмисники отримали майже 40 млн доларів, обдуривши при цьому понад одну тисячу осіб. Отримані від інвесторів гроші ділки акумульовували на власні криптогаманці та банківські рахунки.

За даними слідства, до організації оборудки причетні понад 10 осіб. Насамперед це громадяни країни-агресора.

Спочатку "проєкт" діяв лише на території РФ, але після 2017 року його поступово намагались реалізувати в Україні через масовану рекламну кампанію в інтернеті та відкриття офісу у Києві. 

"Наразі ми повідомили про підозру одному з учасників злочинної схеми – уродженцю іноземної держави, 1968 року народження, за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. З іншими учасниками злочинної схеми тривають слідчі дії. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років", – додав начальник відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві Яків Мельник.

Фінансові піраміди – як вберегтися від шахрайства?

Фінансові піраміди – це вид шахрайства, при якому інвестори отримують прибуток тільки за рахунок  внесків нових вкладників. Піраміда зростає доти, доки є можливість приваблювати нових інвесторів. Найбільший дохід отримують засновники піраміди, тому що вони на її вершині. Учасники нижчого рівня можуть лише втратити свої гроші.

Як розпізнати шахрайські схеми:

  • Компанія, яка пропонує інвестувати кошти, не має державної ліцензії
  • Реклама обіцяє великі прибутки і говорить про мінімальні ризики інвестицій
  • Відсутня інформація про засновників компанії, або невідомо, хто вони такі
  • Інвестор не отримує докладну інформацію про вид діяльності компанії, йому повідомляють лише по розмір пасивного заробітку
  • Відсутні фінансові звіти про проведені операції, про способи інвестування та отримання прибутку
  • Розмір вступного внеску невеликий, або середній, з метою привабити якомога більше вкладників
  • Інвестиційний договір складений таким чином, що у випадку банкрутства інвестор не зможе повернути свої кошти, або отримає мізерну суму.

Служба безпеки звертається до громадян, які стали жертвами шахрайської схеми, повідомляти про це за номером мобільного телефону (095) 899 21 16.

Читайте також:
У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник
Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук