USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень

Оборудку організував 40-річний українець з Дніпра
Шахрайський call-центр
Шахрайський call-центр
Джерело: Нацполіція

В Одесі ліквідували шахрайський call-центр, де громадян Чехії ошукали на 5,5 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Слідство встановило, що оборудку організував 40-річний українець з Дніпра. Як виконавців залучив двох громадян України та шістьох оголошених в міжнародний розшук за шахрайство у складі злочинної організації громадян Чехії.

"Зловмисники користувалися віртуальною телефонією з підміною номеру і дзвонили мешканцям Чехії, представляючись співробітниками державного контролюючого банківського органу", – йдеться в дописі.

Зазначається, що зловмисники схиляли потерпілих надати віддалений доступ до свого телефону чи комп’ютеру або ж дізнавалися реквізити банківської карти і переказували кошти на підконтрольні рахунки. Декілька таких випадків були успішними. Таким чином їм вдалося ошукати щонайменше 16 мешканців Чехії на понад 5,5 млн гривень.

В Україні стрімко зростає кількість шахраїв

За даними Опендатабот, в Україні стрімко зростає кількість шахраїв, тільки за перший квартал 2024 року відкрито на 20% більше справ за цією статтею, ніж за аналогічний період 2023-го.

У середньому цього року відкривають по вісім тисяч справ на місяць, тоді як торік – майже сім тисяч. А у 2021 році цей показник був меншим у чотири рази.

Загалом в Україні за 2023 рік відкрили 82,6 тисячі кримінальних проваджень за статтею про шахрайство. Це у 2,6 раза більше, ніж 2022 року, коли вперше за тривалий час в Україні спостерігався сплеск активності аферистів.

Читайте також:
Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові